Klaus Iohannis are un nou plan pentru George Maior, cel mai prolific ambasador pe care l-a avut România în ultimii ani. Reușitele acestuia într-o misiune de aproape șase ani

George Maior, considerat cel mai performant ambasador al României, a fost rechemat în țară de președintele Klaus Iohannis, după o misiune dipliomatică de aproape șase ani. Probabil în perioada următoare șeful statului urmează să anunțe ce planuri are pentru fostul director al SRI.

22 feb. 2021, 16:26
Klaus Iohannis are un nou plan pentru George Maior, cel mai prolific ambasador pe care l-a avut România în ultimii ani. Reușitele acestuia într-o misiune de aproape șase ani

George Maior a fost acreditat în calitate de ambasador al României în Statele Unite ale Americii de către președintele Klaus Iohannis, pe 29 iunie 2015, luându-și efectiv în primire postul pe 17 septembrie 2015. Și-a primit funcția după ce a fost șef al SRI timp de opt ani.

Fost profesor universitar și coordonator de doctorat în cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, George Maior a publicat numeroase articole și cărți referitoare la drepturile omului, concepte de drept public, precum și pe teme de relații internaționale, gândire strategică, studii de securitate și de intelligence.

George Cristian Maior a primit Ordinului Național „Steaua României”, cea mai înaltă distincție acordată de statul român, în ziua în care SRI și-a prezentat bilanțul pe 2012. De asemenea, a primit Ordinul Național „Serviciul Credincios”, cu însemn de cavaler. În 2017, Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) l-a decorat pe George Cristian Maior cu „Medalia Earl Warren”, în semn de apreciere pentru parteneriatul remarcabil cu Statele Unite ale Americii și excepționala activitate demonstrată la conducerea Serviciului Român de Informații (SRI). În aprilie 2014 a fost decorat cu ordinul „Legiunii de Onoare” în grad de cavaler, conferit de președintele Franței. De asemenea, i-au fost conferite titlurile de Doctor Honoris Causa al Academiei Tehnice Militare din București, al Universității Andrei Șaguna din Constanța și al Universității de Vest din Timișoara.

Ambasadorul României la Washington a declarat, în urmă cu câțiva ani, după ce a fost audiat în Comisia de politică externă a Senatului, că și-a făcut datoria în interesul național românesc și profesional și că parteneriatul România – SUA este este la cel mai înalt nivel calitativ. Tot la acea vreme a spus că rechemarea sa din postul de ambasador, din interes politic, ar fi o greșeală.

“Eu mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc şi profesional, consider eu, şi nu numai, ci foarte mulţi colegi din MAE. Parteneriatul româno-american este la cel mai înalt nivel calitativ şi acest lucru se datorează şi prestaţiei Ambasadei şi ambasadorului. Dacă există un interes politic pentru rechemarea mea, acel interes trebuie să fie explicat. Eu nu mi-l explic, iar din punct de vedere profesional, nu am ce să îmi reproşez. Ar fi, după părere mea, o greşeală politică în ceea ce priveşte relaţia româno-americană, dar aceasta este la latitudinea factorului politic, eu sunt un singur om care încerc să îmi fac datoria, ei sunt o coaliţie care deţin puterea”, a declarat George Maior, în septembrie 2018, după audieri.

Două întâlniri Iohannis – Trump la Casa Albă, în mandatul lui Maior

9 iunie 2017 a fost un alt moment istoric pentru România. În mandatul lui George Maior, Klaus Iohannis a devenit primul șef de stat din Europa Centrală și de Est care a fost primit de președintele Donald Trump la Casa Albă.

Vizita în SUA s-a desfășurat pe perioada 4-9 iunie. Șeful statului român a participat la Forumul Global al American Jewish Committee, unde a primit cea mai înaltă distincţie a organizaţiei.

Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic, președintele Iohannis a mers să discute cu Trump modalitățile de aprofundare a relațiilor și de întărire a Parteneriatului între SUA și România.

Prima întâlnire Iohannis-Trump a fost cu o săptămână înainte de cea de la Casa Albă, la summitul NATO de la Bruxelles. Liderul de la Casa Alba le-a cerut membrilor NATO să-și onoreze obligațiile financiare față de Alianță, sugerând că unele țări contribuie prea puțin și SUA prea mult, ceea ce, în opinia sa, nu este corect față de contribuabilii din SUA.

„Domnule Președinte, sunt foarte bucuros că am avut o întâlnire atât de bună. Acest lucru se datorează leadership-ului dumneavoastră puternic și se datorează, de asemenea, parteneriatului nostru solid. Faptul că sărbătorim anul acesta 20 de ani de Parteneriat Strategic este important pentru țările noastre și este important să știm – și aș vrea să subliniez acest lucru – că acest parteneriat cu Statele Unite ale Americii a conturat traiectoria României de astăzi, o democrație solidă, cu o creștere economică solidă și sustenabilă și care este alături de trupele SUA în Afganistan și în Irak.

Domnule Președinte, acest parteneriat a contribuit foarte mult la ceea ce este România astăzi. Parteneriatul nostru a fost și este foarte important și nu doar că trebuie să continue, ci să devină și mai puternic. Acest parteneriat trebuie să definească relația noastră bilaterală și să contribuie la soluționarea multor probleme” – Klaus Iohannis.

A doua întâlnire de grad zero pentru România la Casa Albă a avut loc în august 2019, tot în mandatul lui George Maior. Astfel, Klaus Iohannis a devenit primul președinte român invitat la Casa Albă de două ori în același mandat. Spre deosebire de iunie 2017, când a fost o vizită oficială, în 2019 a fost vorba despre o vizită de lucru.

Întâlnirea lui Teodor Meleșcanu cu secretarul de stat american Mike Pompeo la Washington

Teodor Meleşcanu, ministru de Externe la acea vreme, şi secretarul de stat american Mike Pompeo au discutat, la Washington, în aprilie 2019, despre importanţa eforturilor României de combatere a corupţiei, despre agresiunea rusă şi despre rolul României în menţinerea stbilităţii în regiunea Mării Negre, conform Departamentului de Stat american. Cei doi oficiali „au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor guverne, român şi american, pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii”.

„Ministrul afacerilor externe Teodor Meleşcanu a avut o întâlnire oficială de lucru, la Washington, cu secretarul de stat american Michael Pompeo, la 1 aprilie. La întrevedere au mai participat ambasadorul României în SUA, George Maior, subsecretarul de stat pentru afaceri politice, David Hale şi asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene, Philip Reeker. Cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor guverne, român şi american, pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Ministrul român a subliniat importanţa vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington şi Bucureşti pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale”, anunţa MAE atunci.

Participarea lui Maior la învestirea lui Joe Biden

George Maior a participat la un moment istoric pentru Statele Unite ale Americii, și anume la ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea președinte american, Joe Biden, pe 20 ianuarie 2020.

„Un moment important, istoric pentru America și pentru lume, aș spune. Am fost invitat să particip la această ceremonie. Într-adevăr, ea a fost diferită de alte evenimente similare datorită unor factori cunoscuți: pandemia, bineînțeles, condițiile de securitate. Dar important, dincolo de ritualul transferului de putere marcat de o asemenea ceremonie prin depunerea jurământului de către președinte și vicepreședinte, important în acest context este mesajul pe care America îl aude de la noii săi conducători, fapt care a marcat și de data aceasta evenimentul ca atare. Un mesaj clar, vibrant aș spune, de unitate, transmis de președintele Biden americanilor într-un moment complex din punct de vedere al evoluțiilor interne și externe, pe multiple planuri”, a declarat Maior în ziua învestirii lui Biden.

Relația României cu Statele Unite este vitală din punct de vedere al securității, dar și al promovării unor valori legate de democrație și de stat de drept, a punctat George Maior în repetate rânduri. „America, istoric, are o putere regenerativă fantastică în procesul democratic”.

Maior a punctat faptul că Joe Biden a vizitat România ca senator și ca președinte, iar în ianuarie 2021, după învestirea acestuia în funcția de președinte al SUA, ambasadorul a transmis că „întotdeauna avem o invitație deschisă pentru un președinte american de a vizita România și vă asigur că lucrăm la acest lucru încă de la începuturile acestei administrații”.

„Acest lucru va reprezenta principala noastră preocupare aici, la ambasadă, în viitorul apropiat. Și sunt optimist, dar și realist. Trebuie să fim și realiști”.

29 septembrie 2015. Un alt moment important din timpul mandatului de ambasador al lui Maior este întâlnirea dintre președintele României, Klaus Iohannis, și Joe Biden, aflat în funcția de vicepreședinte al SUA la acea vreme.

Klaus Iohannis a fost primit, în septembrie 2015, la Casa Albă, de vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Deşi cele două părţi conveniseră ca discuţia să se întindă pe parcursul a 60 de minute, întâlnirea dintre Biden şi Iohannis s-a prelungit cu încă 10 minute, detaliu ce arată că la Washington s-au dezbătut câteva subiecte cu greutate. De altfel, concluziile întrevederii, anunţate mai întâi de preşedintele Iohannis, printr-o declaraţie de presă susţinută la Ambasada României în SUA, dar şi poziţia lui Joe Biden, prezentată oficial tot de Adminsitraţia Prezidenţială de la Bucureşti, arată că agenda discuţiilor a fost încărcată. Temele au fost împărţite între problemele interne ale României şi chestiuni ce ţin de politica externă, dar la care noi suntem direct racordaţi. “O întâlnire foarte bună, foarte caldă”, a fost caracterizarea în două cuvinte a preşedintelui Iohannis.

Participarea lui Maior la vizita ministrului român al Apărării la Washinton

În octombrie 2020, George Maior a participat la vizita pe care ministrul Apărării Naţionale de la acea vreme, Nicolae Ciucă, a efectuat-o la Washington. Cu acest prilej, ambasadorul României la Washington a avut o întrevedere cu Mark R. Vandroff, adjunctul asistentului preşedintelui SUA şi director pentru politica de apărare şi strategie din cadrul Consiliului Securităţii Naţionale al Statelor Unite ale Americii.

„Discuţiile au fost concentrate pe situaţia de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, pe rolul important al României pe flancul estic aliat, respectiv pe consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii în domeniul apărării”, a transmis MApN la vremea aceea.

Cu acel prilej, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă şi secretarul american al apărării, Mark T. Esper, au semnat, joi, la Pentagon, „Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul Apărării pentru perioada 2020-2030”, ocazie cu care ministrul român a vorbit de Parteneriatul strategic al celor două ţări şi de faptul că ţara noastră susţine rotaţia militarilor SUA în regiunea Mării Negre.

Pe 14 iunie 2020, George Maior a declarat că relaţia dintre SUA şi România a depăşit provocările istorice şi geopolitice formidabile ale Secolului XX şi parteneriatul dintre România şi SUA este ancorat ferm într-o viziune strategică comună pe termen lung. Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii a făcut această declaraţie cu ocazia aniversării a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi SUA.

Alte vizite facilitate de ambasadorul George Maior la nivel de șefi de stat și de guvern

24 septembrie 2015 – Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut la New York o întrevedere cu reprezentanţi ai unor companii americane specializate în investiţii de capital, organizată de compania americană Franklin Templeton.

31 martie 2016 – Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington și a avut o întrevedere cu vicepreședintele Consiliului, Allan Holt, directorul Sara Bloomfield, directorul centrului pentru studii avansate, Paul Shapiro, și directorul pentru cercetări arhivistice internaționale, Radu Ioanid.

7-8 mai 2016 – Secretarul de stat adjunct al SUA, Anthony Blinken, a efectuat o vizită în România. Antony Blinken a fost însoțit de asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Guvernului României, Dacian Cioloș, ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu, ministrul părării naționale, Mihnea Motoc, precum și reprezentanți ai mediilor de afaceri și ai societății civile.

22-25 mai 2016– Prim-ministrul Guvernului României, Dacian Cioloș, a efectuat o vizită de lucru în SUA. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu vicepreședintele SUA, Joseph Biden, secretarul pentru comerț, Penny Pritzker, secretarul pentru energie, Ernest Moniz, secretarul pentru agricultură, Thomas Vilsack, președintele și CEO al Ford Motor Company, Mark Fields, reprezentanți ai unor companii din Statul Michigan și reprezentanți ai companiilor AMRO, precum și participarea la o masă rotundă la Atlantic Council of the United States și un dineu de lucru cu copreședintele Congrassional Romania Caucus, rep. Michael Turner, și foști ambasadori ai SUA în România.

7-8 august 2016: O delegație de congressmani condusă de rep. Devin G. Nunes (R, California), președintele Comitetului permanent pentru intelligence al Camerei Reprezentanților a SUA, a efectuat o vizită la București. Programul vizitei a cuprins o întrevedere cu președintele României, Klaus Iohannis.

22 septembrie 2016- Prim-ministrul Dacian Cioloș a avut o întrevedere cu reprezentanți ai mediilor de afaceri americane în marja AG ONU de la New York.

7 octombrie 2017: Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA condusă de rep. Mike Turner. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu Președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, Prim-ministrul Guvernului României Mihai Tudose și Ministrului Apărării Naționale Mihai Fifor.

18-19 iunie 2018: Vizita în România a Asistentului pentru Europa și Eurasia al Secretarului de Stat al SUA, Wess Mitchell. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu Președintele României, Președintele Camerei Deputaților, Viceprim-ministrul pentru Parteneriatele Strategice ale României și Ministrul Afacerilor Externe, și participarea la Reuniunea anuală de Dialog Strategic România-SUA la nivel politic, la București.

19-25 iunie 2018: Vizita în SUA a viceprim-ministrului Ana Birchall. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu Secretarul de Stat Mike Pompeo, Secretarul pentru Energie Rick Perry, Secretarul pentru Comerț Wilbur Ross, Asistentul Special Al Președintelui SUA pentru Economie și Finanțe Mathew Haarsager, Asistentul Special al Președintelui SUA pentru Energie și Mediu Preston Wells Grifithh III, Asistentul pentru Europa și NATO al Secretarului pentru Apărare Thomas Goffus, Senatorul Orin Hatch și Reprezentantul Mike Rogers.

15-17 august 2018: Vizita în România a unei delegații condusă de Devin Nunes, Președintele Comitetului Permanent pentru Intelligence din Camera Reprezentanților a SUA. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu Președintele României, Prim-ministrul Guvernului României și conducerile SIE și SRI.