George Maior, audiat pe 4 septembrie de Comisia de control SRI. Meleşcanu a renunţat la convocare (Surse)

George Maior, ambasadorul României la Washington, va fi audiat de Comisia de Control SRI marţi, 4 septembrie, a anunţat Claudiu Manda, preşedintele comisiei. Invitaţia vine în contextul ultimelor declaraţii legate de scrisoarea trimisă de Rudolph Giuliani. Ministerul de Externe a renunţat la convocarea ambasadorului, spun surse diplomatice.

RomaniaTV.net
28 aug. 2018, 16:56
George Maior, audiat pe 4 septembrie de Comisia de control SRI. Meleşcanu a renunţat la convocare (Surse)

„M-am consultat cu conducerea Comisiei şi îl vom audia marţea viitoare pe 4 septembrie, la ora 11.00”, a declarat Claudiu Manda pentru Mediafax.

În schimb, Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe ar fi renunţat la convocarea ambasadorului, pe care o anunţase luni. Potrivit unor surse diplomatice citate de Ziare.com, „ministrul de Externe nu-l va convoca pe ambasadorul George Maior, va avea loc o discutie intre ministrul de Externe Melescanu si ambasadorul Maior”.

George Maior, actual ambasador al României în SUA şi fost director SRI, a declarat luni, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, avocat al preşedintelui Donald Trump, că aceasta este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea. Mai mult, Maior a arătat că Giuliani nu are nicio calitate oficială, ci este o „persoană privată”.

Declaraţia lui Maior a atras atât reacţia lui Liviu Dragnea, cât şi pe cea a Ministerului de Externe, care a anunţat într-un comunicat că-l va convoca în centrală pe ambasadorul de la Washington.

„Domnul Ambasador George Maior a avut o poziție care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, și nu reprezintă poziția MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul național așa cum decurge el din consensul la nivel instituțional și să se abțină de la declarații publice de natură să afecteze negativ relațiile bilaterale cu alte state.

Reamintim că liniile de acțiune ale ambasadorilor sunt agreate la nivelul instituțiilor din România și orice abatere va atrage răspunderea acestora, conform procedurilor în vigoare. În acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicații în Centrala MAE”, a anunţat luni Ministerul de Externe.

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat, marţi, înainte de întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis, că nu a primit o convocare oficială de la MAE. 

Citeşte şi: George Maior a declarat că nu a primit o convocare oficială de la MAE după declaraţiile ce îl vizau pe Rudolph Giuliani