George Maior: Marea Neagră trebuie să rămână o zonă de stabilitate

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a fost recent invitat special al mesei rotunde 'Strengthening the U.S.-Romanian Strategic Partnership' (Consolidarea Parteneriatului Strategic româno-american), organizată de Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (Center for European Policy Analysis - CEPA), subliniind cu acest prilej necesitatea ca atât Uniunea Europeană cât și NATO să-și elaboreze o strategie clară pentru zona Mării Negre, regiune unde Statele Unite trebuie să joace în continuare un rol esențial.

20 nov. 2015, 14:40
George Maior: Marea Neagră trebuie să rămână o zonă de stabilitate

Evenimentul şi-a propus să evalueze evoluţiile contextului de securitate din regiunea Mării Negre, obiectivele strategice ale Rusiei în regiune şi pe plan global, evoluţii în politica externă şi de apărare a României, precum şi idei pentru consolidarea componentei de securitate a Parteneriatului Strategic România-SUA.

Ambasadorul George Cristian Maior a subliniat faptul că poziţia NATO faţă de problematica Mării Negre s-a modificat substanţial.

Dacă în urmă cu cinci, zece ani nu erau percepute ameninţări externe în zonă, astăzi NATO apreciază la justa valoare ameninţările de securitate din regiune în contextul politicilor Rusiei. Pe acest fond, rolul şi contribuţia Statelor Unite ale Americii sunt substanţiale şi esenţiale pentru politica României şi a NATO la Marea Neagră„, a spus Maior.

De asemenea, ambasadorul George Cristian Maior a punctat faptul că, dincolo de evoluţia altor subiecte de pe agenda internaţională, este nevoie de o strategie clară pentru Marea Neagră atât din partea Uniunii Europene, cât şi a NATO, o strategie care să vizeze cooperarea în domeniul militar, economic şi în materie de intelligence între statele din regiune astfel încât Marea Neagră să rămână o zonă de stabilitate.