Primul pachet de măsuri fiscale ale Executivului nu avea cum să-i lase indiferenți pe cei de la AUR. Aceștia strâng semnături pentru depunerea unei moțiuni de cenzură contra cabinetului Bolojan, iar liderul formațiunii, George Simion, a inițiat, pe rețelele de socializare, un sondaj cu privire la atacarea pachetului de austeritate la Curtea Constituțională a României (CCR).
”Dacă pică moțiunea, vreți să mai atacăm la CCR măsurile fiscale (deși știm verdictul ‘judecătorilor’) sau lăsăm nicusoriștii să se spele pe cap cu ce au votat?”, și-a întrebat Simion urmăritorii de pe Facebook.
La 17 ore după lansarea întrebării, au răspuns peste 48.000 de urmăritori ai liderului AUR, majoritatea acestora (87 la sută) indicând că vor ca AUR să atace la CCR măsurile de austeritate ale guvernului Bolojan.
George Simion le-a transmis celor care au răspuns la întrebare că va ține cont de opinia lor și că AUR va proceda așa cum a decis majoritatea, ceea ce înseamnă atacarea pachetului de măsuri la CCR.
”Mulțumesc de votul covârșitor pro-Contestație, așa vom face cum ați ales voi în număr mare”, le-a spus Simion urmăritorilor săi.
AUR, partidul condus de George Simion, a anunțat luni, chiar în ziua când guvernul și-a asumat răspunderea pe primul pachet al austerității, că va depune o moțiune de cenzură împotriva cabinetului Bolojan.
Liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, a spus, într-o conferință de presă, că deja se strâng semnături pentru moțiune. ”O vom depune în termenul constituțional (maximum trei zile de la angajarea răspunderii de către guvern – n.r.)”, a precizat liderul deputaților AUR, Mihai Enache.
Moțiunea contra guvernului, pentru a putea fi depusă, are nevoie de semnăturile a 116 parlamentari. Au semnat toți cei 89 de parlamentari ai AUR, la care ar urma să se adauge, pentru finalitatea demersului, parlamentari de la POT, S.O.S România și neafiliați.
”Avem semnăturile parlamentarilor noștri, o parte de la Opozitie, S.O.S, POT și parlamentari neafiliați. Așteptăm pe fiecare parlamentar care consideră că măsurile asumate astăzi de guvern sunt împotriva românilor să vină să semneze moțiunea”, a mai spus Mihai Enache.
Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă și, implicit, să pice guvernul Bolojan, este nevoie de 50 la sută plus unu dintre voturile parlamentarilor, adică 233 din 465, un lucru cu șanse aproape nule să se întâmple.
Partidele din coaliția aflată la guvernare (PSD, PNL, USR și UDMR) au în total 294 de parlamentari, la care se adaugă 17 deputați din grupul minorităților naționale, care susțin, și ei, guvernul.