George Simion, candidat la europarlamentare, reclamă că a fost bătut de „extremişti maghiari”, la cimitirul din Valea Uzului

George Simion, liderul Mișcării Unioniste, care candidează independent la Parlamentul European, afirmă că a fost bătut de „extremiști maghiari” la Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului, unde s-a deplasat după ce pe rețelele sociale au apărut imagini cu crucile a zeci de eroi români acoperite cu saci negri de gunoi.

RomaniaTV.net
17 mai 2019, 16:15
George Simion, candidat la europarlamentare, reclamă că a fost bătut de „extremişti maghiari”, la cimitirul din Valea Uzului

Vineri, acesta a publicat pe contul lui de Facebook două înregistrări video, una de circa 18 minute și alta de circa 2 minute.

„De ce ați acoperit crucile românești”, întreabă George Simion, la începutul filmării. Doi bărbați, dintre care unul purta un tricou cu Ungaria mare, îl întreabă, în limba română, cu accent maghiar, de ce îi învinuiește pe ei de acest incident. „Nu ați acoperit dvs?”, continuă George Simion, la care bărbatul cu tricoul răspunde: „Dumnezeu”.

Urmează apoi o busculadă la finalul căreia George Simion afirmă: „Am venit la acest cimitir să vedem care e situația cu crucile de aici și a venit un grup de etnie maghiară și pur și simplu m-au lovit”.

Urmează o discuție de circa un sfert de oră, în care mai mulți oameni îi reproșează lui George Simion și echipei sale de campanie că au venit pentru a „provoca”.

Un bărbat în vârstă îi explică candidatului la europarlamentare că este unul dintre cei care au înlăturat pânzele negre de pe cruci și susține că în cimitirul la care a avut loc incidentul nu este înmormântat niciun român.

„Dvs aveți eroii mai încolo cu 10 km. Eu am fost acolo și am făcut niște poze și arată cimitirul cum arată … Deci îmi pare rău pentru eroii români că nu sunt cinstiți acolo unde sunt înmormântați”, spune acesta.

Acesta mai adaugă: „Crucile au fost puse peste mormintele unor soldați maghiari”.

În imagini apare un bărbat care coboară dintr-o mașină roșie și strigă la George Simion: „Jos cu camera”.

„De ce?”, întreabă acesta.

„Pentru că ce drept aveți aicea? (…) Ăsta e drumul județean Harghita. Deci, ce drept ai aici?”, răspunde acest bărbat, după care vine în fugă strigând: „Dă-mi telefonul”.

Imaginile se întrerup în acest moment. Într-o altă înregistrare video, publicată tot de George Simion și transmisă ulterior, acesta spune că a fost „alergat de extremiști maghiari”. George Simion s-a deplasat după incident la Poliția Dărmănești, pentru a depune reclamație.