George Simion şi Gheorghe Piperea, candidat al AUR pentru europarlamentare, atacă limitarea plăţilor cash: „E o problemă de libertate. Numerarul nu aduce comisioane necuvenite băncilor”

Partidul AUR, prin preşedintele George Simion şi candidatul la europarlamentare Gheorghe Piperea, critică dur măsura guvernului Ciolacu de a limita plăţile cash şi chiar vorbesc despre o conspiraţie menită să aducă băncilor profituri nemeritate.

04 oct. 2023, 20:31
George Simion şi Gheorghe Piperea, candidat al AUR pentru europarlamentare, atacă limitarea plăţilor cash: „E o problemă de libertate. Numerarul nu aduce comisioane necuvenite băncilor”

Președintele AUR spune că se urmărește „eliminarea numerarului”, ceea ce este „inaceptabil” și dă și un exemplu personal: „În principiu, eu îmi iau banii în numerar”.

La rândul său, Gheorghe Piperea, candidat AUR la alegerile europarlamentare, spune că nu le garantează nimeni românilor că „peste 6 luni, peste un an de zile”, plafonul de 1.000 de lei nu se va transforma într-unul de 10 lei.

Potrivit liderului AUR, George Simion, unul dintre scopurile urmărite de Guvernul Ciolacu ar fi limitarea plăţilor în numerar, iar această măsură este o „problemă de libertate”, care afectează îndeosebi persoanele sărace deoarece nu au carduri şi nici acces la bancomate.

„Se urmărește eliminarea numerarului într-o țară în care jumătate din mediul rural este încă în noroi. Oamenii nu au apă, nu au canalizare, nu au gaze. Credem că este inacceptabil ceea ce guvernul Marcel Ciolacu face prin limitarea plăților în numerar. O dată, este o chestiune de accesibilitate pentru persoanele sărace, care nu au carduri, care nu acces la bancomate și, după aceea, este o problemă de libertate.

Multe alte țări – dau exemplul Elveției, Austriei – poartă discuții în aceste zile pentru introducerea plăților în numerar în Constituție. Suntem un aprig apărător al libertății și, de aceea, ne vom opune cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Plățile în numerar sunt despre libertate și despre evitarea controlului social. Cred în acest lucru și dau un exemplu personal în acest sens. În principiu, îmi iau banii în numerar”, a declarat George Simion, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Digi 24.

În ceea ce priveşte plafonul de 1.000 de lei pentru plățile efectuate între două persoane juridice, Gheorghe Piperea, candidat AUR la alegerile europarlamentare spune că „nu ne garantează nimic că această sumă de 1000 de lei nu se va transforma, peste 6 luni, peste un an de zile, în 10 lei și, în momentul în care această limită se va impune, practic, numerarul fizic va dispărea”.

Citeşte şi: Mircea Badea îl atacă pe Boloş după limitarea plăţilor cash: „Domnule Boloş, e un comandament de undeva? Cineva vrea să facă experimente în România?”

„Va dispărea ca principiu, iar acest lucru nu doar că este un atac la libertatea economică prevăzută în Constituție la art. 45, nu doar că este un atac la principiul nivelului de trai decent prevăzut în art. 47, dar este și un atac la proprietate. De ce spun acest lucru? Pentru că tot ceea ce depășește suma de 1000 de lei pe zi nu se mai poate utiliza în scopul normal al acestor sume de bani, ceea ce înseamnă că proprietatea ta este limitată. Acesta este primul palier al discuțiilor”, a afirmat acesta.

Piperea a readus în discuție un proiect care a circulat în luna mai și care „prevedea același lucru, ba chiar obligativitatea tuturor plăților prin bănci sau prin sisteme digitale și, mai mult decât atât, prevedea așa-numita identitate bancară, care lega contul bancar de CNP. Ceea ce, practic, înseamnă nimic altceva decât legarea de glia bancară. Și atunci, și acum, am spus că există în practica Curții de Justiție a Uniunii Europene o speță din 26 ianuarie 2021, care prevede dreptul oricărui cetățean european de a face plăți în numerar, corelativ cu obligația oricărei persoane juridice sau instituții publice, comerciant sau autoritate administrativă, de a primi încasări în numerar fizic. Asta, pentru că obligă Tratatul de funcționare a Uniunii Europene și asta pentru că obligă protocolul de constituire a Băncii Centrale Europene”.

„Apropo, a circulat zilele acestea o recomandare a Băncii Centrale Europene din 2010, dublată de o recomandare tot din 2010 a Comisiei Europene, din care rezultă că numerarul fizic este libertate, este proprietate, numerarul fizic este incluziune socială. Numerarul fizic nu costă comisioane, el nu aduce nemeritate profituri băncilor și sistemelor de plăți digitale. Nu spun eu acest lucru, o spun cele două instituții cât se poate de oficiale ale Uniunii Europene”, a mai adăugat avocatul Gheorghe Piperea.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu delegația FMI: ”Mă bucur că au apreciat că măsurile luate de Guvern pentru reducerea deficitului sunt în direcția corectă”


Calendar 2024
Calendar 2024