Georgescu: Sunt sigur că vom găsi soluţii pentru reîntregirea salariilor şi pentru pensionari

Florin Georgescu, ministrul nominalizat pentru Finanţele Publice, a declarat, miercuri, după prima şedinţă informală a Cabinetului Ponta, că este sigur că Executivul va găsi soluţii pentru reîntregirea salariilor personalului bugetar şi pentru plăţile restante către pensionari.

RomaniaTV.net
02 mai 2012, 18:45
Georgescu: Sunt sigur că vom găsi soluţii pentru reîntregirea salariilor şi pentru pensionari

„Sunt sigur că vom găsi soluţiile necesare pentru satisfacerea promisiunilor referitoare la reîntregirea salariilor personalului bugetar, pentru plăţile către pensionari, cele cuvenite, cu respectarea strictă a ţintei de deficit bugetar, aşa cum va fi ea negociată şi convenită cu reprezentanţii FMI, pentru anul 2012”, a declarat Florin Georgescu, la finalul întâlnirii de la sediul USL cu miniştrii desemnaţi de Victor Ponta.

Georgescu a spus că, pentru 2012, România se situează sub 3% din PIB deficit bugetar, ceea ce este un angajament mai vechi, pentru încadrarea unui grafic de diminuare a deficitului, mult mai mare anii anteriori.

„Deficitul va fi de sub 3% în acest an, cu toate aceste cheltuieli care vor fi făcute pentru reparaţii materiale către cetăţeni”, a continuat el.

Florin Georgescu a mai spus, referitor la afirmaţiile potrivit cărora există foarte mulţi bani şi în lei şi în valută în trezoreria ţării, care ar putea fi folosiţi pentru rezolvarea altor cerinţe ale societăţii, că este vorba de contul Trezoreriei, care reprezintă disponbilităţile statului.

„Noi ştiam, din poziţia pe care o mai deţin câteva zile la Banca Naţională, câţi bani are Trezoreria, în fiecare zi, în lei şi valută”, a menţionat ministrul desemnat de Finanţe.

El a adăugat că, atunci când s-a făcut menţiunea că sunt 5 miliarde de lei, erau impozitele şi taxele, dar după aceea, a doua, a treia, zi, scad aceste sume, pentru că se fac cheltuieli pentru instituţiile publice, centrale şi locale, pentru plata pensiilor.

„A face o fotografie la un anumit moment este incorect, fără să vezi dinamica lucrurilor”, a spus acesta, arătând că în România deficitul este prezent în fiecare lună, iar statul cheltuieşte mai mult decât încasează, în fiecare lună.

Despre rezervele în valută, Georgescu a menţionat că acestea trebuie păstrate ca „tampon”, prin înţelegerea cu organismele internaţionale, pentru finanţarea acestor deficite lunare care se înregistrează în România.

„Acest buffer, această cămară valutară trebuie folosită pentru finanţarea deficitului bugetar”, a spus Georgescu, explicând că nu este vorba despre bani aflaţi la dispoziţia Guvernului, ci bani „angajaţi”, pentru a asigura o anumită linişte şi un anumit confort pentru evitarea speculaţiilor asupra costurilor de împrumut.

„Nu suntem foarte bogaţi, nu avem nişte bani pe care cineva să îi împartă într-o anumită zi, pentru că, dacă ar fi fost aşa, ar fi fost împărţiţi până acum. Trebuie să fim decenţi, prudenţi, riguroşi, să fim disciplinaţi”, a mai declarat Florin Georgescu.

Ministrul desemnat pentru Finanţe a mai declarat că, dacă România nu ar avea aceste acorduri internaţionale, „am face cum vrem noi, cum s-a făcut într-o anumită perioadă”, dar, cu aceste obligaţii şi într-o relaţie de împrumut, trebuie respectate toate angajamentele asumate.

Premierul demis Mihai Răzvan Ungureanu a declarat miercuri că situaţia economică actuală permite revenirea salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea aplicării măsurilor de austeritate.

El a ţinut să menţioneze că rezerva de 5 miliarde de euro de care dispun în prezent autorităţile „nu a apărut peste noapte”.