Georgia a marcat miercuri 4 ani de la războiul cu Rusia VIDEO

Georgia a marcat astăzi patru ani de la războiul cu Rusia. Numeroşi oficiali, dar şi oameni de rând, au luat parte la ceremoniile organizate în oraşele Gori şi Tbilisi.

RomaniaTV.net
08 aug. 2012, 20:34
Georgia a marcat miercuri 4 ani de la războiul cu Rusia VIDEO

Preşedintele Mihail Saakaşvili şi Patriarhul Ilia al II-lea au depus o coroană de flori la monumentul ridicat în memoria victimelor. Mamele soldaţilor care şi-au pierdut viaţa în august 2008 şi-au jelit fiii, în timp ce pe străzi, oamenii de rând au povestit că îşi amintesc în continuare de teroarea prin care au trecut.

Ziua de 8 august este dureroasă pentru mine şi este o zi care nu va fi ştearsă niciodată din memoria mea sau a oricărui georgian.

Alţii se roagă ca o astfel de tragedie să nu se mai repete. „Tinerii au murit, mulţi şi-au pierdut casele. Cred că nu ar fi trebuit să se întâmple asta. Doare că s-a întâmplat ceva atât de groaznic şi mă rog la Dumnezeu să ne apere şi să nu se mai întâmple aşa ceva”, a povestit un georgian.

  Miercuri, toate drapele din Georgia au fost coborâte în bernă, iar preşedintele georgian a rostit un discurs în faţa a numeroşi militari şi rudelor victimelor războiului.

„Poporul georgian are propriile planuri pentru viitorul ţării, indiferent de visele Kremlinului. Planul nostru este libertatea, planul nostru este dezvoltarea, planul nostru este să mergem mai departe”, a declarat preşedintele Mihail Saakashvili.

În august 2008, Georgia a încercat să preia cu forţa controlul asupra provinciei sale rebele Osetia de Sud. Armata rusă a intervenit masiv, a respins asaltul şi a invadat o parte din teritoriul georgian. Circa 50 de militari ruşi şi 300 de georgieni, dintre care 100 de civili, şi-au pierdut viaţa în războiul de cinci zile.