Georgian Pop despre dosarul Hexi Pharma: S-ar putea ca cineva să ceară o desecretizare și pentru o chestiune de terorism

Georgian Pop, președintele Comisiei parlamentare de control al activității SRI, a declarat, luni, în legătură cu posibilitatea desecretizării unor documente în cazul Hexi Pharma, că dacă se ia o astfel de decizie s-ar putea ca, peste un timp, să se ceară desecretizare și pentru cazuri de terorism sau spionaj.

23 mai 2016, 14:06
Georgian Pop despre dosarul Hexi Pharma: S-ar putea ca cineva să ceară o desecretizare și pentru o chestiune de terorism

„Întotdeauna când se vorbește despre o desecretizare, lucrurile trebuie privite dintr-o perspectivă mult mai amplă și trebuie văzut pe termen scurt, mediu și lung. Mai precis, dacă se ia decizia ca o anumită informare a SRI să fie desecretizată pe un astfel de subiect, s-ar putea ca cineva peste două luni să ceară o desecretizare și pentru o chestiune de terorism, de spionaj sau altceva”, a spus Pop, întrebat în legătură cu posibilitatea desecretizării unor documente în cazul Hexi Pharma.

El a adăugat că, potrivit legii, judecătorii sau procurorii, precum și avocații cu certificat ORNISS au acces la astfel de documente.

„Dar vreau să fac următoarea precizare, care este cea mai importantă: ce spune legea? Indiferent că documentele pe care le verificăm sau cu care lucrăm noi la comisie sunt secrete, orice judecător și procuror are acces la ele conform legii. Mai mult, în fiecare barou trebuie să existe avocați ORNISS care pot să le verifice. Deci, lucrurile sau procesul pot să continue, nu există nici un impediment dacă există informații secrete. Eu cred că acest caracter secret al documentelor nu reprezintă niciun impediment pentru procurori sau judecători”, a subliniat Georgian Pop. 

Întrebat dacă desecretizarea de către CSAT a acestor documente reprezintă un precedent periculos, Pop a spus: „Totdeauna trebuie privite și oportunitățile, și dezavantajele unui astfel de lucru”.

Comisia parlamentară privind activitatea SRI a declanșat un control suplimentar privind un posibil filaj în cazul patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, a anunțat, luni, președintele comisiei, Georgian Pop.

Citeşte şi: Ultimele imagini cu Dan Condrea înainte de producerea accidentului. Camerele de supraveghere au surprins totul