Ger cumplit în România. Unde sunt resimţite MINUS 23 de grade Celsius

Schimbare radicală a vremii înainte de Crăciun. Meteorologii anunţă un val de aer tropical cu temperaturi de primăvară la mijlocul lui decembrie. Deocamdată, vremea se menţine rece, în special noaptea şi dimineaţa. Din cauza vântului, pe crestele montane temperatura resimţită este mult mai mică.

07 dec. 2022, 08:46
Ger cumplit în România. Unde sunt resimţite MINUS 23 de grade Celsius
SUA se confruntă cu un val de frig fără precedent!

Meteorologii anunţă că miercuri vremea va fi în general închisă și temporar va ploua în jumătatea de sud-est a țării și pe arii restrânse în rest. În Banat și Oltenia se pot acumula izolat cantități de apă de peste 15…20 l/mp. La munte vor fi precipitații mixte, iar la altitudini mari mai ales ninsori. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 și 13 grade, iar cele minime între -5 și 8 grade. Pe alocuri, mai ales dimineața și noaptea, se va forma ceață.

Miercuri dimineaţă, la ora 8, cel mai frig era la Vârful Omu, unde se înregistrau minus 10 grade. Sunt minus 8 grade la Ţarcu, minus 7 la Vlădeasa şi în Ceahlău, potrivit ANM.

Citeşte şi: Prognoza meteo, 7 decembrie 2022. Cum va fi vremea în București și în restul țării. Meteorologii au făcut anunțul

La polul opus, este sud-estul României. Se înregistrează 10 grade la Constanţa şi Sfântu Gheorghe. La Bucureşti se înregistrează 5 grade la ora 8.

 

Polul frigului în România. Unde sunt resimţite MINUS 23 de grade Celsius

Însă temperaturile resimşite sunt mult mai mici. Cel mai frig este în zona montană. De exemplu, în Ceahlău la Vârful Toaca se resimt minus 23 de grade. La Ţarcu, în Caraş Severin se resimte o temperatură de minus 19 grade Celsius.

Citeşte şi: PROGNOZA METEO. Vreme de toamnă, va ploua până la Crăciun în majoritatea regiunilor. Risc de polei dimineaţa

Frig este şi la Suceava, Semenic, Roşia Montană şi Întorsura Buzăului, minus 9 grade.

Indicele de racire reprezinta o masura a temperaturii resimtite si depinde de temperatura aerului si de viteza vantului. Formula matematica a acestui indice a fost conceputa pornind de la analiza modului in care, in situatii de temperaturi scazute si vant intens, stratul termic protector existent in jurul corpului uman este distrus. Astfel, temperatura corpului devine mai apropiata de cea a aerului inconjurator, iar senzatia de frig va fi mai puternica. In situatiile in care temperatura aerului are valori extrem de scazute (sub -20 de grade), sau cand indicele de racire coboara sub pragul valoric de -32, se aplica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate