Ger de crapă pietrele, temperaturi resimţite de minus 50 de grade Celsius. HARTA INDICELUI de răcire

În următoarele zile, scăderea de temperatură va continua şi va fi accentuată, astfel că vremea va deveni geroasă în cea mai mare parte a ţării, a precizat ANM. Deja, temperaturile resimţite sunt demne de un ger siberian.

RomaniaTV.net
18 ian. 2016, 04:22

Vremea va deveni deosebit de rece, geroasă noaptea în cea mai mare parte a ţării, informează Angenţia Naţională de Meteorologie.

În estul şi sud-estul ţării, ninsorile vor continua, dar vor fi în diminuare, însă vântul va mai prezenta intensificări cu viteze la rafală de 50-70 de kilometri pe oră, viscolind temporar ninsoarea şi spulberând zăpada depusă anterior.

Deja, duminică noaptea temperaturile RESIMŢITE au fost cu mult sub limita de îngheţ.

Indicele de racire reprezinta o masura a temperaturii resimtite si depinde de temperatura aerului si de viteza vantului. Formula matematica a acestui indice a fost conceputa pornind de la analiza modului in care, in situatii de temperaturi scazute si vant intens, stratul termic protector existent in jurul corpului uman este distrus. Astfel, temperatura corpului devine mai apropiata de cea a aerului inconjurator, iar senzatia de frig va fi mai puternica. In situatiile in care temperatura aerului are valori extrem de scazute (sub -20 de grade), sau cand indicele de racire coboara sub pragul valoric de -32, se aplica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate. 

În cursul zilei vor fi înnorări în sudul, centrul şi estul teritoriului şi va deveni variabil în rest; în Moldova, Dobrogea şi estul Munteniei şi pe arii restrânse la munte vor fi ninsori slabe, însă vântul va mai prezenta intensificări cu viteze la rafală de 55…65 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada depusă anterior.

În restul teritoriului vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în regiunile vestice. Noaptea, cerul se va degaja în majoritatea zonelor, iar în estul extrem şi în sud-est vântul va sufla moderat, cu intensificări locale de 50 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între -8 şi 1 grad, iar cele minime între -16 şi -6 grade, mai scăzute în depresiuni, spre -20 de grade.

LA BUCUREŞTI, vremea va deveni deosebit de rece, geroasă noaptea. Cerul va fi înnorat ziua, când trecător va mai fulgui, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de -2…-1 grad, iar cea minimă de -12…-10 grade, uşor mai scăzută în zona preorăşenească.