Gerard Depardieu şi Harvey Keitel joacă într-un film românesc. Premiera va avea loc pe 14 martie

Celebrul actor Gérard Depardieu face parte din distribuţia unui film românesc, adaptat după nuvela "Moartea lui Ipu", de Titus Popovici, în care joacă nume mari din cinematografia naţională şi internaţională. Aceeaşi nuvelă a inspirat scenariul filmului "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1971), regizat de Sergiu Nicolaescu şi în care rolul lui Ipu a fost jucat de Amza Pellea.

RomaniaTV.net
26 feb. 2013, 13:43

Filmul „Condamnat la viaţă„, de Bogdan Dreyer, cu Harvey Keitel şi Gérard Depardieu, va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 14 martie. Din distribuţia peliculei „Condamnat la viaţă/ A Farewell To Fools” mai fac parte Laura Morante, Bogdan Iancu, Alexandru Bindea, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Adina Cartianu şi Nicodim Ungureanu.

Regia este semnată de Bogdan Dreyer, iar scenariul, de Anuşavan Salamanian, care a colaborat şi cu regizorul Sergiu Nicolaescu la prima adaptare după „Moartea lui Ipu”, filmul „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971); „Condamnat la viaţă” este produs de Giuliano Doman pentru Family Film.

Potrivit unui comunicat al producătorilor, „Condamnat la viaţă” va avea premiera oficială pe 14 martie la Grand Digiplex. Pe 15 martie, filmul va intra în cinematografele din Bucureşti, Cluj, Braşov, Constanţa, Oradea, Ploieşti, Craiova, Tîrgu Jiu, Călăraşi, Tîrgu Mureş, Vaslui, Arad, Baia Mare, Timişoara, Iaşi, Bacău, Piteşti, Brăila, Suceava, Piatra Neamţ, Rădăuţi.

Evenimentele din film au loc într-un sat din Transilvania, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Un soldat german este găsit mort la marginea unui sat de către un băiat de 11 ani. Nu se ştie cine este vinovatul, iar ofiţerii germani ameninţă că îi vor executa pe cei mai importanţi zece membri ai comunităţii dacă făptaşul nu se va preda. Ca să scape, aceştia din urmă încearcă să-l convingă pe Ipu, „nebunul satului” (Gérard Depardieu), să-şi asume el vina, în schimbul promisiunii unei înmormântări fastuoase şi a unor recompense pentru familia lui.

Prieten cu Bogdan Dreyer de 20 de ani, actorul francez Gérard Depardieu a acceptat imediat să joace rolul lui Ipu, pe care în urmă cu mai bine de 40 de ani l-a întruchipat îndrăgitul Amza Pellea.

Dacă Bogdan Dreyer l-a convins pe Gérard Depardieu, celălalt actor celebru, Harvey Keitel, a fost propus de producătorul Giuliano Doman (Family Film). Scenariul poartă semnătura lui Anuşavan Salamanian (colaboratorul lui Sergiu Nicolaescu la prima adaptare după „Moartea lui Ipu” – „Şi atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”, din 1971).

Filmările au avut loc la Sighişoara şi satul Saschiz din Mureş, dar şi în Bucureşti şi Mogoşoaia.