Gerea: Memorandumul de intenţie pentru Reactoarele 3 şi 4 va fi semnat luna viitoare

Memorandumul de intenție pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă va fi semnat în noiembrie, a anunțat, joi, ministrul Energiei, Andrei Gerea.

15 oct. 2015, 14:12
Gerea: Memorandumul de intenţie pentru Reactoarele 3 şi 4 va fi semnat luna viitoare

„De curând s-a votat, inclusiv în Consiliul de Supraveghere a Complexului Energetic Oltenia, înființarea noii societăți care va duce la cea mai mare investiție de după revoluție, anume un grup nou de 600 de MW la Rovinari. Se lucrează intens, vom avea luna viitoare bucuria să asistăm la semnarea Memorandumului de Înțelegere pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Totodată, continuă procedurile pentru desemnarea unui câștigător la Tarnița, centrala de pompaj care este atât de necesară unei noi viziuni de dezvoltare mai ales în zona regenerabilelor, o centrală care trebuie să asigure back-up-ul sistemului atunci când te duci cu atâta energie în zona de regenerabile”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, se vor face investiții în continuare, la fel ca în fiecare an.

„Investiții se fac și se vor face. În fiecare an se fac investiții, nu foarte mari, dar se fac în așa fel încât să ne putem păstra pe deplin capacitatea de producere a energiei electrice”, a explicat Gerea.

La CNE Cernavodă nu există riscul unui eveniment nuclear precum cel de la Fukushima

Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă stabilește direcțiile viitoarei cooperări între Nuclearelectrica (SNN) și China General Nuclear Power Corporation (CGN) în vederea dezvoltării și implementării proiectului. După semnarea Memorandumului de către ambele părți, SNN și CGN vor intra în procesul de negociere aferent inițierii și finalizării ultimelor etape ale strategiei: negocierea Acordului Investitorilor și Actului Constitutiv ale noii companii de proiect, formarea noii companii de proiect (un joint-venture — JVCo) în care CGN va deține cel puțin 51% din capitalul social), viitoarea guvernanță corporativă a JVCo și structurarea finanțării pentru dezvoltarea proiectului.

Nuclearelectrica (SNN) va contribui cu 2 milioane de euro la înființarea societății mixte (JVCo) care va construi Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și va deține 49% din acțiunile companiei, urmând ca investitorul chinez, China General Nuclear Power Corporation (CGN) să dețină restul de 51% din capital, prevederea fiind inclusă în Memorandum.

Proiectul Unităților 3 și 4 va fi realizat în cinci etape. În prima etapă va fi elaborat studiul de fezabilitate, va fi înființată JVCo, se va realiza transferul investiției SNN în EN către JVCo, transferul de permise/autorizații/licențe ale SNN, aferente Proiectului, către JVCo și evaluarea activelor existente ale SNN și ale Statului român având legătura cu Proiectul (inclusiv apa grea, combustibil nuclear etc.). Etapa a doua presupune aportul în natură efectuat SNN și de statul român la capitalul social al JVCo. Această etapă va cuprinde în special faza de construcție și testarea, inclusiv prima încarcătură de combustibil, pregătirea operării, până la punerea în funcțiune a proiectului în vederea exploatării comerciale. În etapa a treia se trece la exploatarea comercială urmând ca operarea și mentenanța proiectului să fie efectuate de o companie specializată, capabilă să își asume și să fie responsabilă pentru riscurile nucleare. Etapa a patra presupune dezafectarea care începe la data închiderii permanente a reactoarelor și se va derula în conformitate cu legea aplicabilă.

Strategia pentru dezvoltarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă pe baza tehnologiei CANDU 6 de către SNN și un investitor privat a fost aprobată de Guvern la 31 iulie 2014.