Noi locuri de muncă bine plătite în România. Se dau și bonusuri substanțiale la nici două ore de București

Ce spune Nuclearelectrica despre bonusurile de 800 de milioane de euro din contractul pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Proiectul gigant din România este estimat la 10 miliarde de euro.
Irina Dumitrescu
19 nov. 2024, 16:30
Noi locuri de muncă bine plătite în România. Se dau și bonusuri substanțiale la nici două ore de București

Managerii asocierii de companii, responsabili de servicii de inginerie şi servicii de management de proiect la Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, vor primi bonusuri de performanță estimate la 800 de milioane de euro. Acești bani se regăsesc în contractul de 3,1 miliarde de euro semnat, vineri, la COP 29, în Baku. Reprezentanții Nuclearelectrica din România susțin că bonusurile au fost introduse „pentru a motiva contractantul să își atingă obiectivele”.

Mii de locuri de muncă disponibile în România

Nuclearelectrica spune că valoarea bonusurilor reprezintă 8% din costul total al proiectului pentru Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Asta înseamnă că proiectul este estimat, în acest moment, la 10 miliarde de euro, suma fiind mai mare față de estimările precedente ale reprezentanților Nuclearelectrica și Ministerului Energiei, care vorbeau despre șapte miliarde de euro.

Cele două noi reactoare din Cernavodă vor însemna o putere instalată adițională de peste 1400MW, o creștere a producției anuale de energie în România cu peste 11 milioane MWh, pentru cel puțin 30 de ani de operare, peste 19.000 de locuri de muncă bine plătite și evitarea a minimum 10 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon (CO2) în fiecare an.

Citește și Mii de locuri de muncă în Elveția. Se oferă salarii de până la 6.500 euro

Lucrările vor începe în anul 2033

Contractul pentru inginerie și servicii de management se întinde pe o perioadă de nouă ani, în urma căruia se va lua decizia dacă și cum începe construirea celor două reactoare. Cel mai probabil, lucrările de construire vor începe abia în anul 2033, potrivit specialiștilor din energie. Există și varianta de a nu fi luată nicio decizie de construire.

Amintim că Energonuclear, companie de stat deținută integral de Nuclearelectrica, a semnat, recent, un contract de 3,16 miliarde de euro pentru serviciile de inginerie, achiziții și management (EPCM), cu o asociere formată din companii din SUA, Canada și Italia. Concret, contractul a fost semnat cu asocierea FCSA formată din companiile controlate de americanii Fluor B.V., Fluor Energy Transition Inc. Wilmington, Sucursala București Branch, S&L Engineers, Ltd. şi Sargent & Lundy Energie SRL, canadienii de la Candu Energy Inc. și italienii de la Ansaldo Nucleare.

Bonusurile de ordinul sutelor de milioane de euro vor fi plătite Asocierii FCSA JV – Fluor Corporation, Candu Energy, Ansaldo Nucleare și Sargent&Lundy, a precizat Nuclearelectrica pentru HotNews. Din această sumă uriașă, 800 de milioane de euro reprezintă bonusuri de perfomanță.

„Această practică este una uzuală, în acest tip de contracte, și este utilizată, pe baza de bune practici internaționale, pentru a motiva contractantul să își atingă obiectivele setate cu respectarea timpilor de lucru, fără întârzieri, implicit fără escaladări de costuri”, a explicat Nuclearelectrica.

Vezi și România va avea prima fabrică de hârtie specială care va înlocui ambalajele de plastic. Investiția de 75 de miliioane de euro va crea 200 de locuri de muncă

Reacția Nuclearelectrica

Compania a mai precizat că valoarea finală a bonusurilor încasate va fi corelată cu „atingerea indicatorilor de performanță ai Proiectului (spre exemplu – încadrare în graficul de implementare, calitatea lucrărilor, încadrare în bugetul estimat etc.)”.

Aceste bonusuri vor fi calculate anual pe baza indicatorilor de performanță stabiliți. Apoi, la finalul contractului va exista o regularizare a acestor valori pentru a reflecta exact gradul de îndeplinire a obiectivelor. Așadar, suma aferentă bonusurilor este o estimare maximală la acest moment, raportată la costul total al proiectului.

„În conformitate cu Nota destinată informării acționarilor SNN, Contractul EPCM (Inginerie, Procurare şi Management al Construcţiei) prevede două faze, calibrate la etapele prevăzute în Strategia de implementare a Proiectului, respectiv LNTP (având o componentă fixă şi o componentă variabilă) şi FNTP (având o valoare estimată iniţială, pe bază de cost rambursabil, precum şi o componentă de stimulare a performanţei activităţii de management al consorţiului prin acordarea unor bonusuri, în cuantum de 8% din Costul Total al Proiectului. Costul total al Proiectului va fi determinat la finele Etapei LNTP, consorțiul urmând să furnizeze o estimare de cost a Proiectului de clasă 3/2 conform sistemului de clasificare AACE (Association for the Advancement of Cost Engineering), cu un grad de acuratețe de la -10% până la +20%. Această valoare actualizată va sta la baza actualizării modelului financiar, determinării prețului de exercitare („strike price”) şi luării deciziei de investire pentru intrarea în Etapa FNTP. Așadar, cele 800 mil euro nu reprezintă 25% din valoarea EPCM (estimat la 3,2 mil euro), ci 8% din Costul Total al Proiectului, cost care va fi determinat într-o etapă ulterioară, conform informațiilor prezentate”, a menționat Nuclearelectrica.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Drum drept spre pace. Ucraina și SUA au semnat acordul pe minerale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici