Germania a aprobat conducta submarină Nord Stream-2 care va transporta gaze naturale între Rusia şi Germania

Germania a aprobat construcţia şi exploatarea gazoductului Nord Stream-2, conducta submarină care ar urma să transporte gaze naturale între Rusia şi Germania, au informat, marţi, operatorul proiectului şi Autoritatea Maritimă de la Berlin.

27 mart. 2018, 13:38
Germania a aprobat conducta submarină Nord Stream-2 care va transporta gaze naturale între Rusia şi Germania

Rusia livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente, astfel încât capacitatea sa de transport ar urma să se dubleze, până la 110 miliarde de metri cubi pe an.

Operatorul proiectului Nord Stream 2 se aşteaptă ca alte patru state situate pe traseul rutei gazoductului – Rusia, Finlanda, Suedia şi Danemarca – să emită în următoarele luni permise, potrivit Reuters.

Lucrările de construcţii vor fi realizate în 2018, aşa cum era planificat, a precizat operatorul proiectului. BSH, Autoritatea Maritimă din Germania, a anunţat într-un comunicat că a aprobat construirea unei secţiuni de 31 de kilometri prin apele teritoriale ale ţării, deoarece nu reprezintă un pericol pentru navigare şi pentru mediu.

Citeşte şi Departamentul de Stat al SUA se opune proiectului de gazoduct între Rusia şi Germania

Şi cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat luna trecută că ţara sa sprijină proiectul Nord Stream-2.”Pentru Austria, acesta este un proiect pozitiv”, a declarat Kurz, după o întâlnire cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la Moscova.

La rândul său, Vladimir Putin a subliniat că proiecte precum Nord Stream-2 contribuie la diversificarea surselor de aprovizionare şi nu reprezintă o alternativă la tranzitul gazelor naturale prin Ucraina.

„Costurile acestui proiect sunt estimate la 9,5 miliarde de euro şi va duce la creşterea livrărilor de gaze naturale din Rusia direct în Germania.