Germania a învăţat lecţia dată de Franţa: Berlinul nu mai adoptă noi cote de refugiaţi

Guvernul german a respins luni relatările despre existența unor disensiuni între Berlin și Paris pe tema refugiaților, reacție survenită după ce premierul francez Manuel Valls a anunțat că Franța nu este favorabilă solicitării cancelarului Angela Merkel privind instituirea unui mecanism de cote permanente în baza căruia refugiații să fie distribuiți automat între statele Uniunii Europene.

15 feb. 2016, 18:48
Germania a învăţat lecţia dată de Franţa: Berlinul nu mai adoptă noi cote de refugiaţi

‘Există o înțelegere substanțială între Franța și Germania, (…) Parisul este principalul aliat al Berlinului’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

Dar el a adăugat că este prea devreme să se ia în considerare un sistem de cote suplimentare celui convenit la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) de pe 22 septembrie, când s-a decis redistribuirea a 160.000 de migranți între statele UE.

După stabilirea acestui mecanism, cancelarul Angela Merkel a insistat să se se instituie încă un sistem de cote obligatorii, care să prevadă relocare automată între statele UE a tuturor migranților care vor ajunge de acum înainte în Europa.

Citeşte şi Franţa nu e de acord cu un mecanism permanent de redistribuire a refugiaţilor. Macedonia vrea o strategie comună a UE

Franța s-a arătat inițial favorabilă unei asemenea idei. Dar premierul francez, Manuel Valls, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute, în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen, că Parisul nu agreează stabilirea unui nou sistem de redistribuire a refugiaților. El a subliniat de asemenea că Franța nu este pregătită să preia mai mulți refugiați față de cifra de 30.000 pe care și-a asumat-o la Consiliul JAI din septembrie.

Declarația lui Valls a provocat și reacții în presă, care a estimat că problema refugiaților și cererea cancelarului Merkel privind instituirea unui nou mecanism de cote a provocat o fisură în relațiile dintre Paris și Berlin.