Franţa nu e de acord cu un mecanism permanent de redistribuire a refugiaţilor. Macedonia vrea o strategie comună a UE

Franța respinge solicitarea cancelarului Angela Merkel privind instituirea unui mecanism permanent de redistribuire a refugiaților. La rândul său, preşedintele Macedoniei, Gjorge Ivan vrea un răspuns european la criză, fiind de părere că "soluțiile individuale și acțiunile iresponsabile din partea unor state membre ale Uniunii Europene nu sunt de ajutor și cauzează consecințe ''

15 feb. 2016, 15:02
Franţa nu e de acord cu un mecanism permanent de redistribuire a refugiaţilor. Macedonia vrea o strategie comună a UE

Premierul francez, Manuel Valls, a anunțat în timpul Conferinței de Securitate de Munchen că Franța nu este favorabilă solicitării cancelarului german Angela Merkel privind instituirea unui mecanism de cote obligatorii permanente în baza căruia refugiații să fie distribuiți automat între statele Uniunii Europene, anunț ce a provocat o mare dezamăgire în presa germană, scrie luni cotidianul francez Le Courrier International.

 ‘O poziție politic explozivă’, comentează cotidianul berlinez Der Tagesspiegel, care amintește că Angela Merkel dorește să obțină la Consiliul European de săptămâna aceasta adoptarea unui nou sistem de redistribuire a refugiaților sirieni, iar șefa guvernului de la Berlin miza măcar pe sprijinul Franței.

Prin urmare, Angela Merkel se vede acum izolată în aplicarea politicii ei de primire a refugiaților. ‘Guvernul de la Berlin se aștepta la ceva mai multă solidaritate cel puțin din partea Franței. (…) Adevărații prieteni se cunosc la nevoie. Cum ar fi de exemplu găsirea unei soluții la criza refugiaților în Europa. Dar, în mod vizibil, serviabilitatea franceză are limite’, scrie la rândul ei publicația Tageszeitung, potrivit Agerpres.

În luna septembrie, după ce Consiliul european Justiție și Afaceri Interne (JAI) a decis redistribuirea a 160.000 de migranți între statele UE, Angela Merkel a declarat că acest sistem este doar un prim pas și a cerut să se instituie și un sistem automat de cote obligatorii permanente pentru redistribuirea tuturor migranților care vor veni de acum înainte în UE. Președintele Francois Hollande s-a arătat atunci mai degrabă favorabil acestei idei. Însă între timp Parisul pare să se fi repoziționat.

Citeşte şi Premierul francez o atacă pe Angela Merkel: Politica privind migraţia „nu este sustenabilă pe termen lung”

Preluând o afirmație a premierului Valls, cotidianul Tageszeitung avansează și o posibilă explicație pentru această schimbare de opinie, estimând că Franța se teme să nu se găsească izolată alături de Germania într-o Europă unde politica lui Angela Merkel în chestiunea refugiaților nu se se bucură de susținerea majorității statelor.

Dar aceeași publicație îl acuză totodată pe șeful executivului francez că nu își recunoaște neputința în fașa egoismului național și a sentimentelor xenofobe în creștere, Tageszeitung susținând că acești factori au determinat de fapt calculele lui Valls. ‘Cu această poziție, el capitulează din start, adoptă chiar și argumentele populiștilor’, consideră cotidianul citat.

Macedonia cere strategii comune la nivelul Uniunii Europene

Fiecare țară trebuie să-și îndeplinească obligațiile. Trebuie să depunem eforturi pentru a garanta un răspuns european la criză, deși soluțiile individuale și acțiunile iresponsabile din partea unor state membre ale Uniunii Europene nu sunt de ajutor și cauzează consecințe pe care le tratăm acum”, a spus Ivanov.

El i-a mulțumit omologului său ceh Milos Zeman pentru sprijinul acordat Macedoniei de către Praga în timpul crizei refugiaților.

Cei doi șefi de stat au fost de acord că funcționarea spațiului Schengen este în prezent pusă în pericol, iar incapacitatea unor state membre ale UE de a asigura controlul granițelor externe și de a implementa acordul cu Turcia poate avea consecințe grave pentru regiunea Balcanilor.