Germania ameninţă Ucraina cu boicot politic ca-n Războiul Rece la Euro 2012, din cauza lui Timoşenko

Ucraina a avertizat Germania faţă de un eventual "boicot politic" la Campionatului de Fotbal Euro-2012, Berlinul intenţionând să protesteze faţă de tratamentul aplicat în închisoare fostului premier ucrainean, simbol al Revoluţiei Portocalii, Iulia Timoşenko.

RomaniaTV.net
30 apr. 2012, 17:44
Germania ameninţă Ucraina cu boicot politic ca-n Războiul Rece la Euro 2012, din cauza lui Timoşenko

Angela Merkel şi miniştrii guvernului său ar putea să nu viziteze Ucraina pentru a asista la meciurile de fotbal din cadrul Campionatului Euro-2012 organizat împreună cu Polonia, din 8 iunie şi 1 iulie, în cazul în care opozanta Iulia Timoşenko nu este eliberată până atunci.

„Nu vrem să ne gândim că liderii politici germani sunt capabili să reînvie metodele Războiului Rece şi că vor încerca să facă din sport un ostatic al politicii”, a declarat Oleg Voloşin, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, potrivit agenţiei Interfax, informează Mediafax.

„Oricare ar fi divergenţele dintre politicienii germani şi alte ţări din regiunea noastră, niciunul dintre ei nici măcar nu a sugerat o boicotare a unor evenimente sportive importante”, a subliniat el.

Mai multe ţări din Uniunea Europeană (UE), inclusiv Germania, şi-au exprimat săptămâna trecută îngrijorarea faţă de situaţia Iuliei Timoşenko, trimisă în închisoare din august 2011 şi aflată în greva foamei de la 20 aprilie, în semn de protest atât faţă de violenţe a căror victimă a fost în închisoare, cât şi faţă de „reprimarea politică” din ţara sa.

Preşedintele german Joachim Gauck a refuzat recent o invitaţie oficială în Ucraina, la o reuniune între preşedinţii ţărilor din Europa Centrală, prevăzută la jumătatea lui mai, la Ialta.

La rândul său, Uli Hoeness, preşedintele Bayern Munchen, unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din Europa, l-a îndemnat pe şeful UEFA Michel Platini să exercite presiuni asupra autorităţilor ucrainene, cu scopul de a obţine o ameliorare a situaţiei lui Timoşenko. Ea a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în perioada în care conducea Guvernul. Eroina Revoluţiei Portocalii susţine că aceasta este o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010, care ar urmări să o scoată definitiv de pe scena politică.

Dar preşedintele Germaniei nu este singurul lider european care face astfel de presiuni asuppra Ucrainei pentru eliberarea Iuliei Timoşenko. Şi preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus, şi-a anulat o vizită în Ucraina din cauza situaţiei lui Timoşenko Vaclav Klaus, a anunţat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei cehe Radim Ochvat, care a afirmat sugetiv că „sunt mai multe cauze, dar aceasta este principala”.
Vaclav Klaus trebuia să participe pe 11 – 12 mai la o reuniune a preşedinţilor din Europa Centrală, programată la Ialta.

Şi preşedinţii din Austria, Heinz Fischer, şi Slovenia, Danilo Türk, au anulat deplasările la Ialta.