Germania: Autorul atacului de la Ansbach făcuse apel într-o înregistrare la comiterea de noi atacuri

Sirianul care a provocat rănirea a 15 persoane după ce s-a aruncat în aer, în noaptea de duminică spre luni, în sudul Germaniei, făcuse un apel la comiterea de noi atacuri într-o înregistrare video.

RomaniaTV.net
26 iul. 2016, 09:12
Germania: Autorul atacului de la Ansbach făcuse apel într-o înregistrare la comiterea de noi atacuri

Grupul de monitorizare SITE relatează că sirianul ar fi afirmat într-o înregistrare în care jura credinţă grupării Stat Islami că se află la Ansbach într-o „operațiune de căutare a martiriului” și a făcut apel la comiterea mai multor atacuri.

Atacul care a avut loc duminică în fața locului de desfășurare a unui festival de muzică din Ansbach, un oraș cu 40.000 de locuitori aflat la sud-vest de Nurnberg, a fost cel de al patrulea act de violență comis de bărbați din Orientul Mijlociu sau Asia împotriva civililor într-o săptămână. El spunea că atacul din Ansbach reprezintă un răspuns la „crimele comise de coaliție în colaborare cu Germania, bombardând și ucigând bărbați, femei și copii”.

Ministrul bavarez de interne Joachim Herrmann a anunțat luni că pe telefonul mobil al bărbatului care s-a aruncat în aer a fost găsită o înregistrare video în care acesta jură credință Stat Islamic.

Parlamentul german a aprobat în decembrie planurile de alăturare a țării la campania militară împotriva Stat Islamic în Siria, într-o misiune care include trimiterea de avioane de recunoaștere, o fregată, avioane de realimentare și personal militar.

Germania nu s-a alăturat însă unor țări precum Marea Britanie, Franța, SUA și Rusia în lansarea de lovituri aeriene.

Teroristul s-a declarat PACIFIST la sosirea în Germania

Teroristul sinucigaș din Ansbach (sudul Germaniei) s-a prezentat drept pacifist în urmă cu doi ani, atunci când a cerut azil în Germania și le-a declarat autorităților germane că părăsise Siria pentru că nu dorea să pună mâna pe arme împotriva altor semeni.

Teroristul, care potrivit documentelor oficiale se numea Mohammed Daleel, de 27 de ani, provenea din Alep, unul dintre orașele cele mai afectate de războiul din Siria, unde a făcut liceul și a studiat un an dreptul, lucrând în aceași timp și la fabrica de săpun deținută de tatăl lui. ‘Casa noastră a fost lovită de un obuz, am fost rănit și am fost dus în Turcia’, a declarat Daleel în solicitarea de azil adresată autorităților germane. Apoi a revenit în Siria — în condițiile în care prima sa încercare de a ajunge în Europa s-a soldat cu un eșec — și, potrivit propriilor declarații, a fost reținut de mai multe ori de forțele regimului președintelui sirian Bashar al-Assad, dar și de militanți ai rețelei teroriste Al Qaida.

‘Mi-e frică de moarte și de umilință. Nu vreau să folosesc armele împotriva altor oameni. Mi-e frică să mă întorc în Siria pentru că ar însemna să mă transform într-un asasin’, le-a declarat el autorităților germane în solicitarea de azil.

Soția și copiii au murit în război, potrivit declarațiilor lui Daleel, iar părinții lui se aflau la închisoare pentru că participaseră la manifestații împotriva guvernului.

În autopsia pe care i-au făcut-o sirianului, după ce acesta s-a aruncat în aer la Ansbach, medicii legiști au descoperit leziuni care nu puteau fi căpătate decât în război, scrie EFE.

La 16 iulie 2013, Daleel a părăsit Siria cu destinația Turcia de unde, cu ajutorul unei grupări de traficanți de persoane, a ajuns în Bulgaria. ‘Acolo a trebuit să depun o solicitare de azil’, le-a spus el autorităților germane. Potrivit propriilor declarații, în Bulgaria a stat două luni în închisoare, a fost lovit de autoritățile bulgare și nu a primit asistență medicală cu toate că suferise mai multe răni.

În urmă cu doi ani, la o dată neprecizată, Daleel a luat un avion care l-a dus de la Sofia la Viena, de unde a călătorit la Munchen. După ce a cerut azil în Germania, autoritățile de aici au descoperit că bărbatul mai depusese o cerere de azil în Bulgaria și au decis că sirianul trebuia returnat în această țară.

Cu toate acestea, ordinul de expulzare nu a putut fi pus în aplicare deoarece Daleel avea o rană la genunchi care nu fusese tratată corespunzător atunci când se afla pe teritoriul Bulgariei. În acel moment, deputatul german Harald Weinberg, din partea partidului Die Linke (Stânga), a cerut să se amâne procedura de extrădare până când rana i se va fi vindecat. ‘Dacă aș ști acum ceea ce știam atunci, aș face exact același lucru’, a declarat marți Weinberg pentru cotidianul Bild.

Ulterior, o a doua tentativă de expulzare a eșuat din cauza faptului că Daleel a încercat să se sinucidă în două rânduri, el primind în cele din urmă statutul de ‘tolerat’. Totuși, acest statut i-a fost retras ulterior și, la 13 iulie 2016, i s-a dat un termen de 30 de zile pentru a părăsi Germania și a se întoarce în Bulgaria. În ultimele zile înaintea atacului de la Ansbach, Daleel vorbea mult despre iminenta sa expulzare și spunea că ‘trebuie să facă ceva’, potrivit declarațiilor martorilor.

Pe de altă parte, directoarea agenției de stat pentru refugiați din Bulgaria, Petia Pârvanova, a declarat, citată de EFE, că sirianul a petrecut opt luni în Bulgaria fără să dea semne de radicalizare. ‘Această persoană a sosit în Bulgaria în decembrie 2013 și a fost interogată de agenți ai Agenției de Stat pentru Securitate Națională’, a explicat Pârvanova, a cărei agenție i-a acordat lui Daleel statutul de beneficiar de protecție umanitară.