Germania blochează ajutorul de 9 miliarde de euro către Ucraina. Decizia ministrul de Finanţe de la Berlin şochează UE

Ministrul german de Finanțe Christian Linder blochează o tranșă financiară de 9 miliarde de euro către Ucraina de la Uniunea Europeană, scrie Corriere della Sera.

11 iul. 2022, 09:30
Germania blochează ajutorul de 9 miliarde de euro către Ucraina. Decizia ministrul de Finanţe de la Berlin şochează UE

În momentul de faţă, oficialul de la Berlin a fost de acord să plătească doar un miliard de euro către Ucraina. Concret, ministrul german de Finanțe se opune alocării de fonduri Ucrainei prin datoria comună europeană, așa cum a fost cazul în timpul pandemiei de COVID-19. Totodată, guvernul ucrainean a anunțat în mai multe rânduri că deficitul bugetar lunar este de 5 miliarde de dolari, iar aceste fonduri au fost solicitate de la parteneri.

Christian Linder își motivează poziția prin faptul că, în septembrie, Ucraina riscă să nu plătească 900 de milioane de euro din datoria externă. Potrivit jurnaliştilor publicaţiei italiene, întârzierea tranşei ar putea fi unul dintre motivele demiterii ambasadorului ucrainean în Germania, Andrei Melnik.

Citeşte şi Olena Zelenska, interviu pentru revista TIME: „Ce pot face copiii noştri, după ce au trecut prin experienţa teribilă a războiului? Ei nu sunt învăţaţi să urască”

Anterior, cotidianul german Bild susținea că diplomatul ucrainean va fi numit într-o nouă funcție – viceministru de externe, relatează agenția de știri ucraineană Unian.

Comisia Europeană a propus să trimită la Kiev un pachet de asistență financiară în valoare de 9 miliarde de euro în primăvară. Tranșa a fost apoi aprobată de liderii statelor membre UE.

Banii ar fi daţi Ucrainei sub formă de împrumut cu o perioadă de rambursare de 25 de ani și fără dobândă. Prima tranșă de ajutor european în valoare de 1 miliard de euro a fost aprobată de Parlamentul European pe 7 iulie.

Citeşte şi Vladimir Putin persiflează Occidentul. „Vor să ne învingă pe câmpul de luptă. Ce să zic? Să încerce! Rusia nu a început încă lucrurile serioase”