Germania duce lipsă de mână de lucru. Este ameninţat şi sectorul turistic

Hotelul de cinci stele Neptun de pe coasta Mării Baltice are o problemă cu care se confruntă multe firme germane: o listă lungă de locuri de muncă vacante care trebuie ocupate pentru a face faţă numărului crescut de turişti, aceasta fiind o problemă cu care se confruntă nu doar sectorul turistic din Germania, care înregistrează al zecelea an de creştere consecutivă, ci şi întreaga economie, avertizează Bloomberg.
Iulian Tudor
24 dec. 2019, 07:38
Germania duce lipsă de mână de lucru. Este ameninţat şi sectorul  turistic

„Vacanţele în Germania sunt mai populare ca niciodată”, spune Guido Zoellick, managerul hotelului Neptun şi, totodată, preşedintele Asociaţiei Germane a Hotelurilor şi Restaurantelor (DEHOGA). „Însă, acest succes continuu nu depinde doar de cerere, este vorba şi de a avea politicile adecvate. Una dintre cele mai importante şi mai urgente sarcini pentru industrie este să acopere necesităţile noastre pentru personal calificat”, spune Zoellick.

Problema lipsei de personal calificat a ajuns la vârful puterii. Recent, cancelarul Angela Merkel a organizat o reuniune specială a liderilor din mediul politic şi de afaceri pentru a răspunde la această problemă, care se întinde de la ingineri de software la asistente. În încercarea de a rezolva problema, începând din luna martie a anului următor, va intra în vigoare o lege care va facilita angajarea lucrătorilor profesionişti din afara Uniunii Europene, informează bursa.ro

Acest ajutor nu putea veni mai rapid pentru sectorul turismului. Peste două treimi dintre proprietarii de hoteluri şi restaurante au menţionat lipsa de personal calificat drept principala lor problemă în sondajul publicat luna trecută de DEHOGA.

Turismul este unul din motoarele creşterii celei mai mari economii europene, contribuind cu aceeaşi valoare adăugată ca sectorul de retail sau cel manufacturier şi angajând peste trei milioane de persoane. Germania are aproape 7.000 de muzee, peste 500 de teatre şi aproximativ 300 de restaurante care beneficiază de cel puţin o stea Michelin, fără a mai vorbi de cei 200.000 de kilometri de trasee pentru drumeţii, 16 parcuri naţionale şi 13 regiuni viticole.

Atracţia Germaniei ca destinaţie turistică a crescut semnificativ după reunificare. Oraşele din fostul „Est comunist”, precum Leipzig, Dresda şi Potsdam, au devenit parte a itinerariului turistic, alături de plajele de pe coasta Mării Baltice.

Criticile îndreptate spre călătoriile cu avionul au ajutat să îi ţină pe germani aproape de casă, unde aceştia cheltuie anual peste 200 miliarde euro pe bunuri şi servicii turistice. Vizitatorii străini cheltuie şi ei aproximativ 40 miliarde de euro.

Găsirea unui număr suficient de angajaţi calificaţi este „de departe cel mai important risc economic” la adresa sectorului turismului, spune Dirk Binding, un expert de la Uniunea Camerelor de Comerţ şi Industrie din Germania (DIHK). „În special în cazul hotelurilor şi restaurantelor, lipsa continuă de muncitori calificaţi conduce la creşterea costurilor cu mâna de lucru”, a spus Binding, adăugând că unii proprietari de hoteluri şi restaurante sunt forţaţi să îşi reducă serviciile.

Pentru moment, industria turistică din Germania se descurcă. Potrivit celor mai recente date oficiale, în primele zece luni ale acestui an, numărul înnoptărilor a crescut cu aproape 4%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

„Turismul în Germania este în creştere”, însă capacitatea de a profita de această creştere este ameninţată, susţine Guido Zoellick. Potrivit acestuia, creşterea costurilor, birocraţia şi evenimente geopolitice precum Brexitul sau disputele comerciale contribuie la înrăutăţirea perspectivelor.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Fără aceste documente nu poți intra în cabina de vot
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Metamfetamină în loc de cafea. Germania a umplut Europa de droguri și arme
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cum ne îmbrăcăm la alegeri. Ținute potrivite pentru fiecare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile