Germania este pregătită să cedeze o parte din suveranitate pentru a întări zona euro

Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că Germania este pregătită să cedeze o parte din suveranitate pentru întărirea zonei euro şi refacerea încrederii în moneda unică.

RomaniaTV.net
16 nov. 2011, 21:39
Germania este pregătită să cedeze o parte din suveranitate pentru a întări zona euro

Merkel a arătat că este nevoie de modificarea tratatului Uniunii Europene pentru consolidarea instituţiilor UE şi aplicarea unor reglementări mai stricte referitoare la bugete, pentru „a creşte rezistenţa zonei euro la criză”.

„Germania consideră necesar în acest context să arate pieţelor şi opiniei publice că zona euro va rămâne unită, că euro trebuie protejat, dar şi că suntem pregătiţi să cedăm un pic din suveranitatea naţională”, a spus Merkel într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez Enda Kenny.

Ea a adăugat că Germania vrea o Uniune Europeană puternică şi o zonă euro la fel de puternică, generatoare de încredere pe pieţele internaţionale.

Germania, cel mai mare contributor la programele de salvare a ţărilor cu datorii mari din zona euro, promovează planuri de modificare a reglementărilor UE.

Premierul britanic David Cameron a respins propunerea lui Merkel de modificare a tratatului, afirmând luni că criza oferă ocazia ca Bruxelles-ul să returneze statelor o parte din prerogative.

Merkel a explicat că modificarea tratatului ar implica un rol de intervenţie şi supraveghere în privinţa stabilirii bugetelor naţionale, dar cu flexibilitate pentru aplicarea unor strategii bugetare proprii.

„Avem un interes absolut pentru întărirea în continuare a UE şi stabilitatea zonei euro”, a declarat Kenny.

El a adăugat că, chiar şi aşa, orice paşi către modificarea majoră a tratatului ar fi foarte dificilă.

Merkel a arătat că tratatele actuale nu permit Băncii Centrale Europene să rezolve problema euro.