Germania, foarte aproape de a fi condusă de un guvern de mare coaliţie

Cancelarul german conservator Angela Merkel a încheiat miercuri un acord de coaliţie cu Partidul Social-Democrat (SPD), la două luni după victoria sa fără majoritate absolută în alegerile legislative, au afirmat miercuri responsabili din diferite partide.

RomaniaTV.net
27 nov. 2013, 10:56
Germania, foarte aproape de a fi condusă de un guvern de mare coaliţie

Acest acord anunţat după o ultimă şedinţă de discuţii de 17 ore şi care urmează să fie prezentat în cursul zilei, mai trebuie să fie aprobat, la începutul lunii decembrie, de activiştii SPD în cursul unui referendum al cărui rezultat este incert.

Contractul negociat cu creştin-democraţii (CDU/CSU) este ‘un pachet de măsuri pe care putem să-l prezentăm activiştilor noştri şi căruia putem să-i spunem da’, a declarat presei secretarul general al SPD, Andrea Nahles.

Angela Merkel a acceptat mai multe concesii majore ce ar putea învinge reticenţele activiştilor SPD de a se alia cu un partid de dreapta.

Andrea Nahles a afirmat că a obţinut introducerea unui salariu minim în Germania de 8,50 euro pe oră începând din 2015, în pofida ostilităţii afişate de cancelar, care a invocat pericolul distrugerii de locuri de muncă. Totuşi, măsura ar urma să fie aplicată în toate ramurile începând din 2017. Social-democraţii au făcut din adoptarea acestei măsuri o condiţie necesară pentru orice acord.

Acest salariu minim ar fi o premieră în Germania, o ţară care s-a bazat până acum numai pe partenerii sociali pentru reglementarea problemelor salariale. Noul salariu ar urma să amelioreze puterea de cumpărare a milioane de angajaţi. Potrivit institutului economic DIW, 5,6 milioane de persoane, 17% dintre salariaţi, câştigă în prezent mai puţin de 8,50 euro pe oră.

Aceste creşteri salariale merg de asemenea în sensul cererilor recente ale OCDE, FMI, Comisiei Europene sau chiar ale Franţei de a stimula consumul şi investiţiile în prima putere economică europeană.

Ansamblul măsurilor sociale şi al investiţiilor (în special în educaţie şi infrastructuri) prevăzute în proiectul ‘marii coaliţii’ ar urma să coste 23 miliarde de euro până în 2017, sumă finanţată fără creşterea fiscalităţii şi fără punerea în discuţie a obiectivului de reducere a datoriei publice, afirmă negociatorii.

Partidul Social-Democrat a obţinut câştig de cauză privind una dintre revendicările sale sociale majore: dubla cetăţenie pentru copiii născuţi în Germania şi ai căror părinţi sunt cetăţeni străini. SPD şi CDU/CSU au convenit de asemenea asupra unei viniete auto pentru finanţarea autostrăzilor. Angela Merkel a mai condus un guvern de ‘mare coaliţie’ în primului mandat (2005-2009).

Partidul Social-Democrat intenţionează să-i consulte în cadrul unui referendum pe cei aproximativ 470.000 de militanţi între 6 şi 12 decembrie şi să facă public rezultatul până la 15 decembrie. În cazul în care acordul va fi acceptat, acest lucru îi va permite Angelei Merkel să fie aleasă pe 17 decembrie de către deputaţii din Bundestag în fruntea unui guvern de ‘mare coaliţie’, pentru al treilea mandat de patru ani.