Germania: Fondatorul Mişcării Pegida, acuzat de insulte la adresa refugiaţilor

Fondatorul mișcării islamofobe germane Pegida (acronim pentru 'Patrioți europeni contra islamizării Occidentului'), Lutz Bachmann, va compărea marți în fața unui tribunal din Dresda (estul Germaniei) pentru insulte proferate la adresa refugiaților, în contextul unei ascensiuni puternice a extremei drepte la nivel național

RomaniaTV.net
19 apr. 2016, 06:01
Germania: Fondatorul Mişcării Pegida, acuzat de insulte la adresa refugiaţilor

Lui Bachmann i se reproșează mai multe comentarii postate în septembrie 2014 pe pagina sa de Facebook, printre care descrierea refugiaților de război drept ”vite” și ”drojdia societății”, ceea ce reprezintă ”incitare la ură și atingere adusă demnității”, în opinia procurorilor germani.

Deja condamnat pentru tâlhărie, violențe și trafic de droguri și deținut pentru 14 luni în Germania după ce s-a ascuns în Africa de Sud, Lutz Bachmann (43 de ani) riscă acum o pedeapsă cuprinsă între trei luni și cinci ani de închisoare. El va fi judecat începând cu ora locală 10:00 (08:00 GMT), sub strictă securitate.

Luni seară, în cursul tradiționalei reuniuni săptămânale a Pegida din centrul orașului Dresda, Lutz Bachmann nu a făcut nicio aluzie la procesul judiciar, dar a fost ironic față de emoția provocată în ultimele zile în Germania de cazul umoristului Jan Bohmermann, care a recitat la un post de televiziune un poem satiric la adresa președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Românii nu vor imigranţi: Majoritatea de 84% nu este de acord ca refugiaţii să se stabilească în România

Lutz Bachmann a fondat Pegida în urmă cu un an și jumătate la Dresda, organizând săptămânal demonstrații contra presupusei ‘islamizări’ a Germaniei.

Remarcile sale postate în septembrie 2014 pe Facebook au dus la o divizare a mișcării Pegida, el fiind într-o primă fază destituit, după care a recâștigat controlul asupra mișcării.

La începutul lunii octombrie, atunci când liderul Pegida a fost pus sub acuzare, Parchetul din Dresda a afirmat că Bachmann a folosit termenii ”vite” și ”drojdia societății” știind că fapta sa riscă să fie considerată tulburare a ordinii publice.