Germania începe de luna viitoare vaccinarea copiilor de 12 ani. Anunţul a fost făcut de Angela Merkel

Copiii și adolescenții de la vârsta de 12 ani vor putea fi vaccinați împotriva Coronavirusului începând cu 7 iunie, după cum a anunţat cancelarul Angela Merkel, după consultări cu prim-miniștrii statelor federale.

28 mai 2021, 17:47
Germania începe de luna viitoare vaccinarea copiilor de 12 ani. Anunţul a fost făcut de Angela Merkel

Angela Merkel a declarat că, atunci când prioritățile campaniei de vaccinare vor fi ridicate în Germania, pe 7 iunie, persoanele de vârste mai mici vor putea aranja vaccinarea cu coronavirus la cabinetele medicilor și la centrele de vaccinare. Cancelarul german și-a repetat promisiunea că fiecare german ar trebui să poată primi o ofertă de vaccinare până la sfârșitul verii, inclusiv cele cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani.

Ministrul federal al Sănătății, Jens Spahn, a subliniat că decizia de vaccinare trebuie luată în comun de copii, părinți și medici. Guvernul german speră să se pregătească pentru vaccinare în rândul grupelor de vârstă mai tinere cu aproximativ 60%, potrivit Deutsche Welle.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să ia o decizie vineri de a aproba vaccinul BioNTech și Pfizer pentru grupa de vârstă 12-16 ani. Potrivit ministrului Young, vaccinul trebuie utilizat imediat ce este aprobat.

Citeşte şi Când începe vaccinarea copiilor împotriva COVID-19. Ministrul Sănătăţii: „Cât de repede posibil vom aproba şi noi”

Comitetul german permanent de vaccinare (Stiko) își rezervă dreptul de a emite propriile recomandări de vaccinare, care pot diferi și de decizia EMA. Conform informațiilor neoficiale, majoritatea experților pun la îndoială recomandarea generală pentru imunizare pentru toți copiii. Până în prezent, vaccinurile Coronavirus disponibile în Germania au fost aprobate doar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani.

În mod semnificativ, campania de vaccinare din Germania s-a accelerat recent. Joi, aproape 35 de milioane de germani (41,5%) au fost vaccinați cu cel puțin o doză, iar 13 milioane (15,7%) au fost deja vaccinați complet.

Citeşte şi Ziua Copilului, sărbătorită cu un maraton de vaccinare pentru copii. Gheorghiță a anunțat condițiile pentru vaccinarea copiilor de 12-15 ani

În altă ordine de idei, în contextul eliminării României din categoria „zonelor de risc”, începând cu data de 2 iunie, persoanele care călătoresc din România pe cale aeriană pot intra pe teritoriul german cu condiţia prezentării unuia dintre următoarele documente:

* un document care atestă rezultatul negativ al testării pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Sunt acceptate testele tip PCR (a căror valabilitate să nu depăşească 72 de ore) şi cele antigen (valabilitate de maximum 48 de ore), efectuate în conformitate cu criteriile stabilite de Institutul Robert Koch. Aceste dovezi pot fi prezentate pe hârtie sau în format electronic şi trebuie să fie redactate într-una din limbile germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă;

* un document care atestă efectuarea schemei complete a vaccinării împotriva COVID-19. Dovada vaccinării poate fi utilizată numai dacă au trecut cel puţin 14 zile de la administrarea rapelului sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică), a unui vaccin dintre cele omologate la nivelul UE;

* un document care atestă infectarea cu virusul SARS-COV-2. Dovada infectării anterioare cu virusul SARS-CoV-2 şi, implicit, a vindecării se bazează pe o testare de laborator care a fost efectuată cu cel puţin 28 de zile înainte, dar nu mai mult de 6 luni. Este admisă şi prezentarea cumulativă a dovezii unei infectări anterioare cu virusul SARS-CoV-2, împreună cu cea a vaccinării cu cel puţin o doză a unui vaccin omologat la nivelul UE.

Potrivit informaţiilor comunicate public de către autorităţile germane, pentru intrarea în Republica Federală Germania din România pe cale rutieră nu este necesară prezentarea documentelor menţionate anterior.