Germania îşi asumă complet responsabilitatea crimelor comise de nazişti în Grecia

Publicat: Vineri, 11 Ianuarie 2019 14:21 // Actualizat: Vineri, 11 Ianuarie 2019 14:21 // Sursa: romaniatv.net

Germania îşi ''asumă complet responsabilitatea crimelor'' comise de nazişti în Grecia, a declarat vineri cancelarul Angela Merkel, în cadrul primei sale vizite la Atena din 2014.

Revendicarea de reparaţii financiare din partea Germaniei, în compensaţie pentru crimele comise în timpul ocupaţiei naziste (1941-1944) şi "împrumutul" forţat contractat în 1942, constituie o veche dezbatere în Grecia, reaprinsă de criza datoriei din ultimii ani. Un raport realizat de experţi greci a evaluat mai demult această sumă la 162 miliarde de euro.

Angela Merkel a încercat vineri să relaxeze climatul dintre cele două ţări după tensiunile din perioada de vârf a crizei greceşti (2010-2014), Germania fiind asociată, în viziunea grecilor, politicilor de strictă austeritate impuse ţării lor pentru a evita riscul de intrare în incapacitate de plată şi o implozie a zonei euro, potrivit Agerpres.

"Ne asumăm complet responsabilitatea crimelor comise de naţional-socialişti în Grecia". (...) Sprijinul Berlinului faţă de Grecia este "în beneficiul ambelor ţări", a subliniat Merkel, potrivit traducerii în greacă transmisă în direct la televiziunea publică ERT.

Citeşte şi Vladimir Putin avertizează în legătură cu un război nuclear: "Poate duce la moartea întregii civilizaţii"

Ulterior, după o scurtă întrevedere cu cancelarul german, preşedintele grec Prokopis Pavlopoulos a declarat că ţara sa are motive legale de a încerca recuperarea în justiţie a sumelor pe care consideră că le datorează Germania. "Noi, grecii, considerăm că aceste revendicări sunt încă active legal şi pot fi reglementate pe calea justiţiei, în forul european competent", a spus preşedintele grec, informează Agerpres.

Oficial, pentru Berlin, subiectul reparaţiilor şi despăgubirilor de război a fost reglat definitiv prin tratate internaţionale, dar unii responsabili sunt mai puţini categorici în acest sens. În 2014, fostul preşedinte german Joachim Gauck a cerut public "iertare în numele Germaniei" familiilor victimelor unui masacru comis de armata germană în timpul celui de-al doilea război mondial în munţii din nordul Greciei.


loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Al Doilea Război Mondial crime Germania Grecia nazişti ocupatie nazista război
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7223
RON
24 Jun
noapte 20 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H