Germania pare să se pregătească de război: Armata face recrutrări, după 25 de ani

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a prezentat marți planul de recrutare a mii de soldați în următorii ani, punându-se astfel capăt unei perioade de 25 de ani de reducere a bugetului apărării și a efectivelor militare ale Germaniei.

10 mai 2016, 13:55
Germania pare să se pregătească de război: Armata face recrutrări, după 25 de ani

Ursula von der Leyen a declarat că forțele germane trebuie suplimentate cu 14.300 de soldați și 4.400 de civili în următorii șapte ani. Unele poziții urmează să fie ocupate în urma unui proces de restructurare internă a armatei.

Decizia a fost salutată de asociațiile veteranilor de război din Germania, care văd în ea o schimbare radicală a politicii Ministerului Apărării german cu privire la resursele umane ale armatei.

”Această schimbare nu înseamnă vorbe goale; ministrul Ursula von der Leyen a prezentat o schimbare cu 180 de grade a politicii privind personalul militar”, a spus Andre Wustner, șeful Asociației ‘Bundeswehr’.

De la reunificarea Germaniei, în 1990, armata germană (Bundeswehr) și-a redus efectivele de la 585.000 la 177.000 de militari, potrivit Agerpres.

Anunțul Berlinului intervine în contextul sporirii prezenței militare a Germaniei pe flancul estic al NATO și al unei atitudini tot mai agresive a Rusiei în această regiune.

În ultimele luni, sute de militari germani au fost desfășurați în întreaga țară pentru a ajuta la gestionarea afluxului de refugiați și migranți.