Germania recunoaşte GENOCIDUL ARMEAN şi se face coresponsabilă

Germania a recunoscut joi seară pentru prima dată 'genocidul' armean, prin vocea președintelui său Joachim Gauck, care a subliniat 'coresponsabilitatea' germană în această crimă, transmite AFP, citată de Agerpres. 

RomaniaTV.net
23 apr. 2015, 19:58
Germania recunoaşte GENOCIDUL ARMEAN şi se face coresponsabilă

”Trebuie și noi, germanii, să ne facem treaba în privința memoriei”, a declarat șeful statului german, care a evocat ”o coresponsabilitate și chiar, potențial, o complicitate (a Germaniei) în genocidul armenilor”.

Gauck a participat la o ceremonie religioasă la Berlin, în ajunul manifestărilor oficiale de la Erevan cu ocazia centenarului masacrului comis de turcii otomani în perioada 1915 — 1917.

În prezent, Turcia nu acceptă ca evenimentele tragice ce au avut loc la începutul secolului trecut pe teritoriul ei actual să fie catalogate drept genocid, potrivit Agerpres.

Citeşte şi „Epilog” la genocidul armean: Ambasadorul Turciei în Franţa se întoarce la Paris

În timp ce guvernul de la Erevan susține că peste 1,5 milioane de armeni au fost uciși atunci, autoritățile de la Ankara recunosc existența a numai câtorva sute de mii victime în rândul armenilor, dar nu ca urmare a unei campanii sistematice și premeditate de exterminare în masă, ci doar din cauza războiului în care turcii și armenii s-au găsit fiecare într-unul din cele două blocuri militare adverse, susținând faptul că masacre au fost comise în ambele tabere.