Germania recunoaşte: Grecia are nevoie de reeşalonarea datoriei. Trebuie să prezinte însă un plan

Germania a recunoscut, joi, că Grecia ar avea nevoie de o restructurare a datoriilor sale, ca parte a unui nou program de împrumut pentru a face economia ţării viabilă şi nu în ultimul rând, pentru a evita o iminentă prăbuşire economică. În acelaşi timp, cabinetul premierului Alexis Tsipras a finalizat un plan de reforme  pe care Atena îl va propune creditorilor săi internaţionali, pentru obţinerea împrumutului de care are nevoie.

09 iul. 2015, 19:21
Germania recunoaşte: Grecia are nevoie de reeşalonarea datoriei. Trebuie să prezinte însă un plan

Concesia făcută de ministrul de Finanţe german, Wolfgang Schaeuble intervine înaintea ultimatumului dat Greciei de creditorii internaţionali, scadent la miezul nopţii de joi, când Atena trebuie să prezinte un plan de reforme pentr a-i convinge pe partenerii săi europeni să îi acorde împrumutul necesar, pentru a evita o eventuală ieşire a Greciei din zona euro, informează Reuters.

Grecia a primit până acum două pachete financiare de salvare, de 240 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi din zona euro, dar cu toate acestea economia sa a scăzut foarte mult, în timp ce şomajul este de peste 25%, iar unul din doi tineri nu are un loc de muncă.

Citeşte şi FMI acceptă că datoria Greciei trebuie reeşalonată

Deşi este destul de sceptic în privinţa redresării economice a Greciei şi se teme că această ţară ar putea ieşi din zona euro, Schaeuble a declarat, în cadrul unei conferinţe, la Frankfurt, că „sustenabilitatea datoriilor nu va fi fezabilă fără aplicarea unor reforme” economice profunde şi deloc populare, care nu le sunt însă pe plac grecilor, aşa cum s-a văzut când au votat „NU”, la referendum.

Joi, premierul grec, Alexis Tsipras, a organizat o întrunire-maraton a cabinetului său pentru a finaliza planul de reforme pe care îl va prezentat responsabililor din zona euro în scopul acordării unui nou pachet de salvare – al treilea de la începutul crizei.