Germania reduce ajutorul oferit Ucrainei. Berlinul nu mai finanţează nicio comandă nouă destinată Kievului

Germania intenționează să taie la jumătate ajutorul oferit Ucrainei în contextul războiului cu Rusia. Al doilea cel mai mare contributor a decis să nu mai finanțeze nicio nouă comandă a Kievului.
Filip Stan
19 aug. 2024, 15:33
Germania reduce ajutorul oferit Ucrainei. Berlinul nu mai finanţează nicio comandă nouă destinată Kievului
Germania reduce ajutorul oferit Ucrainei. Berlinul nu mai finanţează nicio comandă nouă destinată Kievului

Germania, al doilea contribuitor după Statele Unite, intenţionează să reducă la jumătate cheltuielile militare în favoarea Kievului în 2025, mizând pe bani generaţi de blocarea averilor ruseşti pentru a continua să susţină Ucraina.

Citește și: Război în Ucraina. Lupte grele pe frontul de est: Podul Kerci atacat cu 12 rachete ATACMS/ Zelenski: Trebuie să provocăm pagube maxime tuturor poziţiilor ruseşti şi facem acest lucru

Germania renunță la jumătate din ajutorul oferit Ucrainei

Guvernul condus de Olaf Scholz, care se află în căutarea unor economii bugetare, nu prevede „ajutoare suplimentare” faţă de cele patru miliarde înscrise în proiectul bugetului din 2025 în vederea ajutării militare a Kievului, potrivit unei surse anonime. Nici în acest an Belinul nu va aloca vreo anvelopă suplimentară Kievului, în afara finanţării aprobate până acum, în valoare de opt miliarde de euro.

Această decizie a făcut obiectul unui acord între cancelarul social-democrat Olaf Scholz şi ministrul său al Finanţelor Christian Lindner din cadrul Partidului Liberal (FDP), potrivit dezvăluirilor din ediţia de weekend a ziarului Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

În prezent, „nicio nouă comandă nu este lansată pentru Ucraina, pentru că acestea nu mai sunt finanţate”, a declarat săptămânalului Andreas Schwarz, un membru al Comisiei Bugetului, specialist în probleme de apărare.

Potrivit FAS, nu a fost posibilă finanţarea, în iulie, a unui sistem de apărare antiaeriană de tip IRIS-T destinat Kievului. Ministerul Apărării voia să comande, în acest an, în afara bugetului din 2024, muniţie de artilerie şi drone, mai dezvăluie ziarul. Această decizie sporeşte incertitudinea cu privire la susţinerea militară a Kievului, în contextul în care ajutorul Statelor Unite se află de asemenea în pericol, în cazul unei alegeri a republicanului Donald Trump la Casa Albă.

Berlinul prevede în 2026 doar un plafon de trei miliarde de euro şi 1,5 miliarde de euro în 2027 şi 2028, potrivit FAS. În vederea unei compensări, Germnia mizează pe „crearea, în cadrul G7 şi Uniunii Europene (UE), a unui instrument financiar care să folosească averile ruseşti îngheţate”, a declarat însă AFP io sursă de la Ministerul Finanţelor.

„Ajutorul bilateral german rămâne la cel mai înalt nivel, însă mizează pe eficienţa acestui instrument”, potrivit sursei citate.

Aliaţii Ucrainei lucrează de mai multe luni la un dispozitiv care să permită folosirea unei părţi a averilor ruseşti îngheţate în lume – în valoare de 100 de miliarde de dolari – în vederea susţinerii Kievului în războiul împotriva armatei ruse. Un „acord politic” între statele membre G7 a fost încheiat la jumătatea lui iunie, în urma unei propuneri a Statelor Unive de finanţare a unui împrumut în valoare de 50 de miliarde de euro. Însă, pentru moment, nicio punere în aplicare a acestui plan nu este angajată.

Ministrul german al Finanţelor Christian Lindner  (FDP) i-a scris în mod expres, la 5 august, omologului său de la Apărare Boris Pistorius (SPD) şi i-a cerut să „garanteze” că plafonul de patru miliarde bugetate anul viitor va fi respectat, dezvăluie FAS. Proiectul bugetului din 2025 a făcut obiectul unor dispute aprige în cadrul coaliţiei tripartite între Partidul Liberal (SDP, Verzi şi Partidul Social Democrat (SPD).

Lindner le-a cerut omologilor săi politici să facă economii, pentru a respecta ”frâna îndatorării”, o regulă constituţională care vizează să împiedice statul german să se îndatoreze în mod important. Proiectul bugetului urmează să fie discutat în Parlament, în vederea unei adoptări până la sfârşitul anului.

Uniunea Creştin Democrată (CDU, opoziţie), care are vântul în pupa în sondaje la nivel naţional înaintea alegerilor regionale din septembrie, riscante pentru partidele din coaliţia aflată la putere în mai multe landuri din estul Germaniei, intenţionează să exercite presiuni asupra Guvernului în cadrul negocierilor bugetului, în toamnă.

„Coaliţia face politică în stilul lui Donald Trump şi opreşte orice ajutor suplimentar destinat Ucrainei, din cauza disputelor din politica internă”, deplângea sâmbătă pe X deputatul CDU Norbert Röttgen.

Citește și: Atacul dronelor. Ucraina avansează pe teritoriul Rusiei, a lovit o instalaţie de stocare a petrolului în regiunea Rostov

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri