Război în Ucraina. Lupte grele pe frontul de est: Podul Kerci atacat cu 12 rachete ATACMS/ Zelenski: Trebuie să provocăm pagube maxime tuturor poziţiilor ruseşti şi facem acest lucru

Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova la negocieri ”echitabile”. Doi lucrători umanitari ruşi ucişi într-un atac ucrainean la Kursk. Rusia cucereşte satul Serghiivka. Podul Kerci atacat cu 12 rachete ATACMS. Şapte răniţi într-un atac la Doneţk.
Filip Stan
17 aug. 2024, 08:48
Război în Ucraina. Lupte grele pe frontul de est: Podul Kerci atacat cu 12 rachete ATACMS/ Zelenski: Trebuie să provocăm pagube maxime tuturor poziţiilor ruseşti şi facem acest lucru

Ucraina anunţă că unul dintre obiectivele ofensivei sale în Rusia, în regiunea rusă de frontieră Kursk, este de a obliga Moscova la negocieri ”echitabile”, după aproape doi ani şi jumătate de la invazia la scară mare a teritoriului ucrainean, relatează AFP.

Forţele ucrainene au atacat la 6 august regiunea Kursk, au cucerit câteva zeci de localităţi şi sute de kilometri pătraţi, într-o ofensivă care a surprins armata rusă, în timp ce aceasta avansa lent, mai la sud, în în regiunea ucraineană Donbas.

Kievul a prezentat diverse motive pentru a-şi justifica asaltul, în contextul în care Rusia ocupă aproape 20% din teritoriul ucrainean, şi anume să oblige Moscova să-şi retragă trupele din alte părţi ale frontului sau să creeze o ”zonă-tampon” pentru a pune capăt bombardamentelor în teritoriile ucrainene de frontieră.

Războiul din Ucraina. Rusia atacă din nou Kievul, situaţia în estul frontului rămâne delicată

Însă Kievul vrea de asemenea să se folosească de teritoriile ruse pe care le-a cucerit ca monedă de schimb în posibile negocieri cu Kremlinul.

”Instrumentul militar este folosit în mod obiectiv pentru a convinge Rusia să intre într-un proces de negociere echitabil”, a anunţat vineri pe X Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

El a repetat că Kievul nu are intenţia ”să ocupe” o parte a teritoriului rus, însă a notat că, în cazul unor ”potenţiale” negocieri este necesar să se găsească un mijloc de a face Rusia ”de cealaltă parte a mesei”.

Marţi, un diplomat ucrainean a îndemnat Moscova să accepte ”o pace dreaptă”, iar Kievul a cerut retragerea armatei ruse de pe teritoriul ucrainean recunoscut internaţional.

Or negocierile între cele două părţi sunt complet blocate din primăvara lui 2022, iar Moscova continuă să ceară ca Ucraina să accepte anexarea unei părţi a teritoriului său.

Volodimir Zelenski a anunţat că vrea să elaboreze – până în noiembrie, data alegerilor prezidenţiale în Statele Unite, aliatul vital al Kievului – un plan care să fie folosit ca bază a unui viitor summit al păcii la care Kremlinul să fie invitat.

El repetă că o pace poate să fie posibilă doar dacă armata rusă se retrage complet – inclusiv din Peninsula Crimeea, anexată încă din 2014 de Rusia.

Vladmir Putin cere, la rândul său, ca Kievul să-i cedeze regiunile ucrainene a căror anexare o revendică şi să renunţe să adere la NATO.

Ucrainenii şi Occidentul consideră aceste revendicări inaceptabile şi cer neîncetat respectarea dreptului internaţional.

După zece zile de înaintare pe teritoriul rus, Ucraina revendică cucerirea a  1.150 km2 şi 82 de localităţi.

Armata rusă anunţă că a desfăşurat întăriri. Kievul a anunţat că a cucerit oraşul Sudja, situat la zece kilometri de frontieră şi unde se sflă un important nod gazifer al gigantului rus Gazprom care permite furnizarea de gaze naturale Europei prin Ucraina.

Cel puţin 12 civili au fost ucişi, iar alţi 120 au fost răniţi de la începutul operaţiunii ucrainene, potrivit unui bilanţ al autorităţăilor ruse furnizat la începutul săptămânii.

În oraşul Kursk, situat la câteva zeci de kilometri de lupte, zeci de persoane de toate vârstele s-au adunat joi într-un centru de găzduire temporară după ce şi-au părăsit precipitat locuinţele.

Citeşte şi: Rusia anunţă că întrerupe negocierile de pace cu Ucraina, din cauza atacului din Kursk. Mii de persoane vor fi evacuate din zonă

”Nu ştim ce să facem. Plângem zi şi noapte”, a declarat AFP o pensionară, Zinaida Tarasiuk, în vârstă de 70 de ani.”Am lăsat totul”.

”Atunci când am vrut să plecăm, tancurile noastre distruse erau în flăcări”, declară, la rândul său, Inna Pereverzeva, în vârstă de 50 de ani,

Evacuări au avut loc în timp ce confruntări  armate continuau în zonă. În cursul uneia dintre ele, doi lucrători umanitari ruşi au fost ucişi, vineri, într-un atac ucrainean, potrivit organizaţiei acestora.

Confruntări armate dure continuau să se desfăşoare mai la sud, în estul Ucrainei, unde trupe ruse se află în avantaj împotriva unei armate a Kievului inferioară numeric.

Moscova a revendicat vineri cucerirea unui nou sat – Serghiivka -, situat la aproximativ 15 kilometri de oraşul Pokrovsk, un nod logistic pe drumul către bastionalee Ceasiv Iar şi Kostiantînivka.

Joi, forţele ruse au revendicat cucerirea altui sat din acest sector, în care înaintează din mai.

Armata rusă a dat asigurări vineri că a dejucat, în noaptea de joi spre vineri, un atac cu 12 rachete americane de tip ATACMS trase de către forţe ucrainene asupra Podului Kerci, care leagă Rusia de Peninsula ucraineană Crimeea.

Ocupaţia rusă a anunţat că şapte civili au fost răniţi vineri la prânz într-un atac ucrainean care a atins un centru comercial la Doneţk, un oraş mare situat în estul Ucrainei, aflat sub controlul Moscovei din 2014.

Un incendiu important era în curs la centrul comercial vineri după-amiaza.

Zelenski: Trebuie să provocăm pagube maxime tuturor poziţiilor ruseşti şi facem acest lucru

Operaţiunea Ucrainei în regiunea Kursk contribuie la distrugerea logisticii armatei ruse şi la consumarea rezervelor acesteia, a declarat, vineri, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Twitter  Distribuie pe Email
„Au existat deja mai multe rapoarte ale comandantului-şef Sirski privind situaţia de pe linia frontului şi operaţiunea noastră în regiunea Kursk. Putem vedea că ocupantul suferă pierderi, iar acest lucru este util, foarte util pentru apărarea noastră: se referă la distrugerea logisticii armatei ruse şi la consumul rezervelor sale. Trebuie să provocăm pagube maxime tuturor poziţiilor ruseşti şi o facem”, a spus el.

Preşedintele a adăugat că şeful apărării a raportat, de asemenea, cu privire la măsurile defensive ale Ucrainei în Donbas, şi anume direcţiile Pokrovsk şi Toreţk. Potrivit acestuia, a existat, de asemenea, un raport privind avansul forţelor armate în regiunea Kursk.

‘Eliminăm prezenţa militară rusă în zona operaţiunilor noastre şi alimentăm fondul de schimb pentru ţara noastră’, a subliniat el.

După cum a raportat Ukrinform, comandantul-şef Oleksandr Sirski a informat că forţele ofensive ucrainene au avansat în unele zone de la 1 km la 3 km spre inamic.

DailyBusiness
Locuri de muncă pentru români în Europa în această vară. Ce posturi sunt disponibile
Spynews
Orașul italian care a fost numit cea mai subestimată destinație de lux din Europa. Este cunoscut drept "noua Toscana"
Bzi.ro
Andreea Esca, apariție incendiară în costum de baie, la 52 de ani! „Ne place la mare, la soare!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Câți bani câștigă cei cinci vicepremieri ai României. Număr record de demnitari la vârf, în plină perioadă de recesiune
Capital.ro
Plan de restricții în aplicare. Se dau notificări în România. Apa, restricționată: Sperăm ca populația să înțeleagă
Playtech.ro
Noi informații despre starea de sănătate a lui Mihai Leu. Ce spun medicii despre situația fostului pilot intrat în comă indusă
DailyBusiness
Taxa pe BOALĂ revine! Guvernul îi obligă pe români să plătească CASS pe anumite concedii medicale
Adevarul
Cât de mare e pericolul unor atentate teroriste în România după ce a izbucnit războiul SUA - Iran. Expert: „Riscul e acum peste tot”
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Cum va fi vremea în acest weekend la munte și la mare, în România. Prognoza completă
Spynews
Ultimele informații despre starea de sănătate a lui Mihai Leu. Anunțul făcut de Institutul Clinic Fundeni: “Pacientul este ...“
Evz.ro
Scandal cu televiziunile din România. Percheziții în Capitală și Dolj
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gimnasta cu aur pentru România la Jocurile Olimpice, luptă dură cu depresia: „Am ajuns aproape în comă”
kanald.ro
Invazia de fluturi i-a îngrozit pe bucureșteni! Specialiștii dezvăluie cât de periculoase sunt insectele
Cancan.ro
Ilie Bolojan a început concedierile! Noul Guvern se pregătește să dea afară bugetari - Numărul colosal al persoanelor vizate este
Playsport.ro
TAXA obligatorie de circulație, de la 1 iulie : până la 5.000 de lei pentru șoferi. Schimbarea care lovește...
Capital.ro
Cea mai fericită zi pentru Elena Udrea. Vestea dată chiar de avocatul său. Când va fi eliberată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată Diana Munteanu la 46 de ani. Imaginile cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu au devenit virale
stirilekanald.ro
Tentativă de asasinat asupra lui Volodimir Zelenski. Serviciile de informații spun că atacul a fost dejucat
Cum faci ca mirosul de parfum să reziste mai mult timp pe piele: trucuri dezvăluite de parfumieri celebri
MediaFlux
Vacanțe în pericol: Hepatita A face ravagii în destinații preferate de români. Peste 2.000 de cazuri și 9 morți
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Revoluție în primării: Viceprimarii din comunele mici ar putea dispărea! Cseke Attila anunță restructurări și tăieri de sporuri