Germania se aşteaptă în 2020 la cea mai gravă recesiune din ultimii 50 de ani. „Ne confruntăm cu provocări majore”

Guvernul german şi-a revizuit prognozele de creştere economică pentru 2020 din cauza pandemiei de coronavirus. Autorităţile de la Berlin se aşteaptă la cea mai gravă recensiune înregistrată de statul german după 1970, a declarat miercuri ministrul german al Economiei.

RomaniaTV.net
29 apr. 2020, 14:52
Germania se aşteaptă în 2020 la cea mai gravă recesiune din ultimii 50 de ani. „Ne confruntăm cu provocări majore”

„Ne confruntăm cu provocări majore, atât din punct de vedere economic cât şi din punct de vedere politic”, a declarat Peter Altmaier, ministrul german al Economiei, care a prezentat noile prognoze revizuite privind evoluţia Germania, cea mai mare economie a Europei.

PIB-ul Germaniei va înregistra o contracţie de 6,3% în acest an, faţă de un avans de 1,1% cât estima Berlinul în luna ianuarie, arată noile eestimări.

Peter Altmaier, ministrul Economiei, se aşteaptă ca cea mai dificilă perioadă a crizei să se încheie până la finele celui de-al doilea trimestru, după care activitatea economică îşi va reveni.

Astfel, în 2021 Produsul Intern Brut al Germaniei va cunoaşte un salt de 5,2%, transmit agenţiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Pandemia scumpeşte tot! Care va fi preţul unui kilogram de cireşe în luna mai

Ministrul german al Economiei a explicat că aceste prognoze se bazează pe o ridicare „progresivă şi moderată” a restricţiilor impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus.

Peter Altmaier a avertizat autorităţile să nu se grăbească să relaxeze restricţiile deoarece astfel creşte riscul unui al doilea val de infecţii.

„Numai dacă ridicăm restricţiile economice şi sociale pas cu pas, şi proporţional, putem începe o revenire lentă în a doua jumătate a anului”, a spus Peter Altmaier, conform sursei citate.

Şomajul în Germania va creşte din cauza crizei de coronavirus

De asemenea, Guvernul german estimează că rata inflaţiei va scădea la 0,5% în 2020 şi va reveni la 1,5% în 2021. În ceea ce priveşte numărul de şomeri, acesta ar urma să crească până la 2,62 milioane în 2020, de la o medie de 2,27 milioane în 2019, însă numărul persoanelor care se vor înscrie în schema guvernamentală de program redus de muncă va urca la trei milioane.

Separat, institutul economic german DIW a anunţat şi el că se aşteaptă ca economia germană să se contracte cu peste 6% în acest an, adăugând că recesiunea provocată de pandemia de coronavirus ar putea să fie mai gravă decât cea din timpul crizei financiare din 2008. DIW susţine că cea mai mare economie a Europei s-a contractat cu 2% în primul trimestru şi se va prăbuşi cu 10% în perioada aprilie-iunie, în condiţiile în care mari sectoare ale economiei au fost paralizate de criza coronavirusului.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una din primele trei destinaţii pentru 22 de state membre. 

Ludovic Orban: „Vom continua plata şomajului tehnic pentru firmele care vor fi sub măsurile de restricţie a activităţii”


loading...