Germania şi Franţa pun condiţii pentru accesarea fondurilor UE. Ar putea fi afectate ţările est-europene

Publicat: Sâmbătă, 24 Februarie 2018 15:48 // Actualizat: Sâmbătă, 24 Februarie 2018 16:01 // Sursa: romaniatv.net

Liderii Germaniei şi Franţei au pledat, la Bruxelles, pentru condiţionarea accesării fondurilor UE de respectarea normelor statului de drept, a standardelor fiscale şi în domeniul muncii, fiind propus şi un buget destinat integrării imigranţilor, spre nemulţumirea ţărilor est-europene, relatează cotidianul Financial Times şi agenţia Reuters.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a propus, la reuniunea informală a Consiliului European desfăşurată la Bruxelles, recompense bugetare pentru statele care au acceptat imigranţi extracomunitari în cadrul sistemului de cote instituit de Comisia Europeană. Ideea a fost respinsă atât de liderii ţărilor central şi est-europene, care manifestă reticenţă faţă de imigranţi, cât şi de aliaţi tradiţionali ai Germaniei, precum Austria şi Luxemburg.

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, a argumentat că bugetul Uniunii Europene trebuie să fie folosit mai degrabă pentru intensificarea controalelor la frontierele externe decât pentru recompense financiare acordate unor ţări care acceptă extracomunitari. "Solidaritatea înseamnă mult mai mult decât primirea imigranţilor", a subliniat liderul de la Viena, citat de Financial Times. La rândul său, preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a argumentat că fondurile de coeziune de care beneficiază noile state membre UE sunt pentru "îmbunătăţirea convergenţei, nu pentru altceva", informează Mediafax.

Citeşte şi Numărul imigranţilor extracomunitari din Marea Britanie, mai mare decât cel al imigranţilor din ţările UE

Ideea creării unui fond special pentru integrarea imigranţilor a fost criticată şi de premierul statului Luxemburg, Xavier Bettel, care consideră că planul Berlinului riscă să alimenteze populismul. "Dacă impunem condiţionări în domeniul imigraţiei, vom fi sancţionaţi ulterior, nu de guverne, ci de cetăţeni", a avertizat el, potrivit FT.

 Pe de altă parte, Germania, Suedia şi Olanda vor criterii suplimentare pentru accesarea fondurilor de coeziune, preferând condiţii de genul respectării normelor statului de drept, o idee vehiculată deja de Comisia Europeană.

Citeşte şi România solicită fonduri europene pentru pescuit şi acvacultură similare cu cele din actuala programare, după 2020

În plus, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, ar vrea un sistem de condiţionare a finanţării UE de respectarea standardelor fiscale şi în domeniul muncii. Liderul de la Paris a cerut "vizibilitate şi claritate" privind politicile asociate bugetului european. "Cred că ar fi un lucru normal să fie sistate fondurile dacă sunt încălcate valorile comune. Dacă fondurile europene sunt utilizate pentru îndepărtarea de principiile statului de drept, atunci este vorba de încălcarea condiţiilor iniţiale pentru admiterea în Uniunea Europeană", a explicat Macron, potrivit Mediafax.

Amintind că fondurile europene sunt destinate şi convergenţei economice, Macron a subliniat, potrivit agenţiei Reuters: "Voi respinge un buget european folosit pentru finanţarea divergenţelor, în materie fiscală, în domeniul valorilor comune şi pe piaţa muncii".

Liderii ţărilor central şi est-europene se opun condiţionării accesării fondurilor de coeziune de primirea extracomunitarilor şi de respectarea principiilor statului de drept. Ungaria şi Polonia au fost criticate frecvent de Uniunea Europeană din cauza situaţiei statului de drept.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
24 feb 18:42
Răspunde | Votează email 0 email
VARVARA FILOFTEIA IUSTINA
A FOST TARE FAZA CAND A ZIS CA ATUNCI CAND S-A UITAT ERA GEORGESCU AL DOMNIEI SALE: A AVUT SI DOAMNA MADALINA UN GEORGESCU AL DOMNIEI SALE: FAZA CU PANTOFUL PIERDUT TIP CENUSAREASA ATUNCI CAND SE CAUTA MIREASA FURATA CU NASUL A FOST SUPERBA:
1
EUR
4.8750
RON
26 Sep
noapte 15 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H