România solicită fonduri europene pentru pescuit şi acvacultură similare cu cele din actuala programare, după 2020

România va solicita pentru sectorul de pescuit şi acvacultură, după 2020, asigurarea unui nivel de finanţare similar cu cel acordat în actuala perioadă de programare, creşterea valorii adăugate în sector prin utilizarea fondurilor europene şi simplificarea procedurilor privind implementarea tehnică şi financiară a acestora, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) într-un comunicat.
Filip Stan
23 feb. 2018, 17:59
România solicită fonduri europene pentru pescuit şi acvacultură similare cu cele din actuala programare, după 2020

Şeful MADR, Petre Daea, s-a întâlnit joi cu Karmenu Vella, comisarul european responsabil pentru Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit, iar subiectele abordate de cei doi oficiali au vizat pescuitul sustenabil în Marea Neagră – priorităţile pentru anul 2018, obiectivele României pentru viitoarea Politică Comună în domeniul pescuitului, aspectele privind sistemul de control al pescuitului, implementarea Planului de Acţiune pentru reformarea acestui sistem, implementarea FEPAM post 2020 – elemente de poziţie ale României.

Printre priorităţile României pentru anul 2018 se află atragerea celorlalte state riverane Mării Negre în activităţile comune de inspecţie, control şi supraveghere, continuarea misiunilor comune de inspecţie şi control România – Bulgaria, respectarea nivelului de cote alocate, pe specii, evaluarea stocurilor în colaborare cu Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină ‘Grigore Antipa’ Constanţa şi acţiuni permanente de inspecţie, control şi supraveghere.

Ministrul Petre Daea a arătat că printre obiectivele României pentru viitoarea Politică Comună în domeniul Pescuitului se regăsesc modernizarea şi creşterea capacităţii flotei de pescuit la Marea Neagră.

În cadrul întâlnirii, comisarul Vella a afirmat că una dintre problemele deosebite cu care se confruntă Uniunea Europeană este acvacultura, în sensul că UE importă 60% din peştele aflat pe piaţă, 32% provine din pescuit şi doar 8% din acvacultură.

În acest sens, experţii europeni au realizat un studiu privind alimentele care provin din mări şi oceane, iar acesta a arătat că trebuie să avem mai puţin peşte pescuit şi mai mult din acvacultură. Astfel, comisarul şi-a manifestat aprecierea faţă de poziţia României privind dezvoltarea acvaculturii, ţara considerând că pentru următoarea perioadă, acvacultura trebuie să beneficieze de fonduri consistente şi de creşterea intensităţii sprijinului pentru acest tip de proiecte.

Problemele sensibile privind păsările ihtiofage (cormoranii) reprezintă o situaţie cu care se confruntă mai multe ţări din UE, printre care şi România. Comisarul European a precizat că există directiva habitate şi păsări care protejează aceste animale, dar, în general, directivele permit derogări, astfel încât ţările membre să poată revizui planurile lor de management pentru cormorani şi astfel să se poată lua măsuri pentru a asigura viabilitatea fermelor piscicole din zonele respective, se arată în comunicat.

De asemenea, au fost abordate şi elemente de poziţie ale României pentru sectorul de pescuit şi acvacultură în ce priveşte cadrul financiar multianual post 2020. În acest context, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a precizat că România solicită asigurarea aceluiaşi nivel de finanţare acordat în actuala perioadă de programare, dorim creşterea valorii adăugate în sector prin utilizarea fondurilor europene şi simplificarea procedurilor privind implementarea tehnică şi financiară a acestora.

Comisarul a dat asigurări că există deschidere din partea Comisiei Europene pentru valorificarea oportunităţilor pe care Marea Neagră le oferă. Astfel, se doreşte îmbunătăţirea stocului, protejarea mediului şi promovarea creşterii albastre – dezvoltarea durabilă a întregului sector marin şi maritim. În ceea ce priveşte calcanul, se lucrează la un plan multianual de management ce va viza toate ţările riverane.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte implementarea unei agende comune maritime a Mării Negre va avea loc la Burgas o întâlnire la care sunt convocaţi toţi miniştrii din UE. De asemenea, România va găzdui cea de-a 42-a Sesiune Anuală a GFCM (General Fisheries Commission for the Mediterranean n.r.) în luna octombrie a anului 2018.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc care va fi revelația verii. A fost ignorată ani la rând, dar acum revine în top
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Taxa care s-a majorat și impactul resimțit de la 1 mai. Măsura a intrat deja în vigoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un nou scandal în USR. Partidul se delimitează de Elena Lasconi în urma scandalului fotografiilor cu Nicușor Dan
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață