Germania şi Franţa sprijină Guvernul de la Madrid în criza catalană

Guvernul german condus de cancelarul Angela Merkel a anunțat vineri că nu recunoaște declarația de independență a Cataloniei adoptată de parlamentul regional catalan, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a spus că singurul interlocutor din Spania este premierul Mariano Rajoy.

27 oct. 2017, 16:47
Germania şi Franţa sprijină Guvernul de la Madrid în criza catalană

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a precizat într-un comunicat faptul că Berlinul susține ‘poziția clară’ a lui Mariano Rajoy pentru apărarea ‘ordinii constituționale’ în Spania.

‘Am spus-o mereu: unicul interlocutor în Spania este Mariano Rajoy’, a menționat la rândul său președintele Emmanuel Macron în fața presei, în timpul unei vizite la baza aerospațială de la Kourou (Guyana Franceză).

De asemenea, președintele Franței a insistat că actuala criză din Catalonia ‘este o afacere internă spaniolă’, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Dungaciu despre anunţarea independenţei Cataloniei: Consecinţa firească este controlul Madridului asupra Cataloniei

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție în care proclamă regiunea un „stat independent luând forma unei Republici”, o ruptură fără precedent în Spania, la care Madridul a ripostat suspendând autonomia acestei provincii, în virtutea articolului 155 din Constituția Spaniei, iar premierul Mariano Rajoy a promis că va „restaura legalitatea” în Catalonia și a lansat un apel la calm.