Germania ţine alegeri parlamentare în septembrie. Merkel are şanse pentru al treilea mandat

Alegerile legislative germane, în urma carora Angela Merkel ar putea obtine un al treilea mandat de cancelar, vor avea loc la 22 septembrie, a decis miercuri Consiliul de Ministri. Conservatorii si liberalii din coalitia guvernamentala si-au exprimat la 31 ianuarie intentia în acest sens. Presedintele tarii, Joachim Gauck, urmeaza sa aprobe aceasta data, ceea ce ar trebui sa se întâmple fara surprize.

RomaniaTV.net
07 feb. 2013, 13:38
Germania ţine alegeri parlamentare în septembrie. Merkel are şanse pentru al treilea mandat

Sansele Agelei Merkel de a obtine un al treilea mandat continua sa creasca, potrivit unui sondaj realizat pentru revista Stern si dat publicitatii miercuri. Uniunea sa Crestin-Democrata (CDU) si versiunea bavareza a acesteia Uniunea Crestin-Sociala (CSU) au câstigat un punct procentual într-o saptamâna, ajungând la 41 la suta din intentiile de vot.

Partidul liberal FDP, partener de coalitie al conservatorilor, ar fi eliminat din Bundestag, neîntrunind pragul de 5 la suta din sufragiile necesare, acesta fiind creditat cu doar 4 la suta din intentiile de vot.

Partidul Social-Democrat (SPD), principala formatiune a opozitiei, ar obtine 25 la suta din intentiile de vot, iar Verzii 15 la suta. Conservatorii lui Merkel ar devansa, astfel, cu un punct o coalitiei a opozitiei, potrivit acestui sondaj.

În cazul în care cancelarul ar fi ales direct, ceea ce nu se întâmpla în Germania, el fiind desemnat de deputatii din Bundestag, Merkel ar obtine 58 la suta din voturi, fata de 21 la suta candidatul SPD Peer Steinbrück. Merkel ar fi aleasa de 24 la suta dintre electorii SPD.

Înainte de alegerile legislative, landul Bavaria va vota la 15 septembrie. Alegerile regionale din Hesse, în regiunea Frankfurt, vor avea loc, de asemenea, în toamna.

Sondajul Forsa a fost realizat în perioada 28 ianuarie – 1 februarie, pe un esantion reprezentativ format din 2.500 de persoane.