Germania va rămâne prezentă cu soldaţi înarmaţi în Afganistan, după 2014

Germania va rămâne prezentă în Afganistan cu soldaţi înarmaţi, după retragerea trupelor NATO la sfârşitul lui 2014, afirmă ministrul german al Apărării, Thomas de Maiziere, într-un interviu care va apărea duminică în publicaţia Bild am Sonntag, transmite AFP, citat de Mediafax.

RomaniaTV.net
26 nov. 2011, 15:17
Germania va rămâne prezentă cu soldaţi înarmaţi în Afganistan, după 2014

Ministrul preconizează că militari germani vor oferi sprijin la formarea forţelor de securitate afgane. Aceştia „vor fi suficient de înarmaţi pentru a se putea apăra”, precizează el.

„Nu va mai fi vorba despre trupe de luptă”, insistă ministrul, ci de „membri ai trupelor de luptă care vor forma trupele de luptă afgane”.

Berlinul vrea să-şi reducă drastic prezenţa militară în Afganistan anul viitor, pregătind retragerea din ţară prevăzută pentru 2014.

Noul mandat prevede din februarie 2012 prezenţa a maximum 4.900 de soldaţi ai Bundeswehr, în condiţiile în care plafonul actual este de 5.350.

Germania este a treia ţară în ceea ce priveşte contribuţia de trupe la misiunea NATO în Afganistan, după Statele Unite şi Marea Britanie.

Această intervenţie, care a început între 2001 şi 2002 – prima acţiune majoră a Bundeswehr în afara Europei după cel de-al Doilea Război Mondial – este criticată de majoritatea germanilor.