Germania vrea să crească vârsta de pensionare! Până la câți ani va munci un neamț. Anunțul făcut de Olaf Scholz

Numărul angajaților care se pensionează anticipat ar putea fi redus în Germania ca urmare a unor măsuri luate de Guvernul de la Berlin simultan cu creșterea vârstei de pensionare, scrie DPA.

13 dec. 2022, 09:34
Germania vrea să crească vârsta de pensionare! Până la câți ani va munci un neamț. Anunțul făcut de Olaf Scholz

Vârsta de pensionare în Germania este stabilită să crească treptat, de la 65 la 67 de ani până în 2031. Guvernul german vizează reducerea numărului celor care ies de pe piaţa muncii şi se pensionează anticipat.

Declarația privind pensionarea anticipată a fost făcută de Olaf Scholz pentru grupul german de presă Funke și publicația franceză Ouest-France, scrie Agerpres.

„Trebuie majorat numărul celor care pot într-adevăr să lucreze în jurul vârstei de pensionare. Pentru ca acest sistem să funcționeze, trebuie să extindem serviciile zilnice în centrele de îngrijire a copiilor și în școli”, a afirmat oficialul german.

Citiți și: Cancelarul german Olaf Scholz îi transmite lui Putin că vrea să reia cooperarea economică cu Rusia. Care e condiția pe care a pus-o

Datele oficiale arată că un număr din ce în ce mai mare de angajați germani caută să se pensioneze anticipat, părăsind piața forței de muncă la 63 sau 64 de ani, chiar dacă firmele se confruntă cu deficit de angajați calificați.

Vârstă de pensionare în Germania va ajunge la maxim 67 de ani crescând în fiecare an

Asfel, vârsta oficială de pensionare ar urma să crească gradual, de la 65 la 67 de ani, până în 2031.

Cancelarul german a prezentat planurile Guvernului de a crea oportunități mai bune pentru tinerii care își încep activitatea profesională, și de a investi în formarea profesională și în educația adulților.

De asemenea, Olaf Scholz a anunțat că Germania va avea nevoie de imigrație din alte țări pentru a-și asigura prosperitatea.

„O perioadă îndelungată de timp, imigranții care veneau în Germania erau tratați ca și cum ar pleca ulterior din țară. Obținerea cetățeniei nu era o prioritate. Dar a trecut mult timp de când am devenit o țară de imigrație și vrem să respectăm standardele internaționale”, susține oficialul german. În multe țări cetățenia poate fi obținută după cinci ani, și acesta ar trebui să devină standardul în Germania, „dacă poți vorbi limba germană, poți să-ți câștigi existența și nu ai comis infracțiuni”, a declarat Scholz.

Coaliția aflată la putere în Germania a inițiat reforme pentru a atenua reglementările privind imigrația și obținerea cetățeniei.

Vârsta de pensionare este în creștere datorită numărului mare de pensionari, care va continua să se majoreze datorită creșterii speranței de viață în Germania.

Cei care vor să iasă la pensie, trebuie să aibă vârstă minimă de 65 ani și 10 luni  și o contribuție minimă către statul german de 5 ani.

În Germania, nu poți să beneficiezi de pensie și să lucrezi în același timp. Exepție de la regulă o fac cei care au contribuit la bugetul statului pe o perioadă de minim 45 de ani, care se pot pensiona mai repede fără deduceri, potrivit profit.ro

Citiți și: Olaf Scholz, avertisment de ultimă oră!”Trebuie să fim pregătiţi pentru o escaladare a războiului în Ucraina!”