Germania vrea să preia preşedinţia Comisiei Europene. Manfred Weber, susţinut de Angela Merkel, şi-a anunţat candidatura la şefia CE

Conservatorul german Manfred Weber a anunţat miercuri că va candida la conducerea Comisiei Europene în 2019, confirmând informaţii difuzate anterior de către surse din formaţiunea sa politică

05 sept. 2018, 09:32
Germania vrea să preia preşedinţia Comisiei Europene. Manfred Weber, susţinut de Angela Merkel, şi-a anunţat candidatura la şefia CE

Nu putem continua ca şi până acum în UE„, a scris Weber în mesaje postate pe Twittter. „Voi contribui la reîntoarcerea la popor a Europei şi la restabilirea legăturii dintre cetăţeni şi Uniunea Europeană. Vreau să încep un nou capitol în UE„, a mai scris el.

Manfred Weber, membru al Uniunii Creştin Sociale (CSU), aripa bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), formaţiunea cancelarului Angelei Merkel, este europarlamentar din 2004.

În vârstă de 46 de ani, Manfred Weber, lider al grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, s-ar bucura de susţinerea CSU şi a Angelei Merkel. În cazul în care obţine şi sprijinul PPE la un congres al partidului care va avea loc la Helsinki, în noiembrie, Weber are şanse mari să-i urmeze în funcţie lui Jean-Claude Juncker după alegerile europene din mai 2019.

Weber ar fi informat marţi CSU despre decizia sa de a candida, potrivit unor surse din alianţa parlamentară CDU/CSU. Ziarul Bild şi site-ul de ştiri Spiegel Online au confirmat, de asemenea, candidatura oficialului german.

Pentru a deveni preşedinte al Comisiei Europene, candidaţii trebuie să aibă şi sprijinul şefilor de stat şi de guvern din UE.

Niciun german nu a mai condus puternica instituţie de la Bruxelles de la Walter Hallstein (1958-1967).