Germanii nu cred că mai merită să muncească, după ce guvernul a mărit ajutoarele sociale

Peste jumatate dintre cetatenii Germaniei spun ca munca nu mai merita dupa ce guvernul a anuntat ca intentioneaza sa creasca ajutoarele sociale si de crestere a copilului, arata un nou sondaj publicat joi si citat de agentia Reuters.

12 sept. 2023, 12:38
Germanii nu cred că mai merită să muncească, după ce guvernul a mărit ajutoarele sociale

Guvernul condus de Olaf Scholz anuntase ca intentioneaza sa majoreze beneficiile introduse pentru prima oara in 2015, justificand masura prin nevoia de a ajuta cetatenii tarii sa faca fata inflatiei ridicate, precum si prin necesitate de a combate saracia in randul copiilor.

Executivul de la Berlin a subliniat insa ca nu vrea sa descurajeze in niciun fel oamenii din a munci.

Ajutoarele sociale, poreclite „bani pentru cetateni” in Germania si de care beneficiaza 5 milioane de persoane fara loc de munca, vor creste de la 502 euro, cat sunt in prezent, la 563 de euro de anul viitor, pentru persoanele singure, potrivit Hotnews.

Guvernul german acopera de asemenea costurile cu chiria si asigurarea de sanatate pentru persoanele care beneficiaza de asistenta sociala.

Aceasta majorare urmeaza sa fie corelata cu o crestere substantiala a ajutorului pentru cresterea copiilor. In prezent aceasta este de 250 de euro pe luna pentru fiecare copil, insa guvernul lui Scholz a anuntat ca ea va creste la 636 de euro lunar pentru primul copil si alti 530 de euro pentru fiecare copil in plus.

Cat castiga germanii care muncesc pe salariul minim pe economie

Dat fiind faptul ca in Germania salariul minim pe ora este de 12,4 euro, sau 1.450 de euro net lunar, in jur de 52% din germani afirma acum ca nu mai merita sa muncesti cu norma intreaga pe salariul minim intrucat castigul nu este suficient de mare comparativ cu ajutoarele primite de la stat de catre cei care nu muncesc.

Rezultatul a fost publicat de catre firma de sondare a opiniei publice INSA.

Sondajul la care au participat 1005 respondenti arata insa ca germanii sunt divizati in privinta nevoii de a creste ajutoarele sociale, 45% dintre ei pronuntandu-se in favoarea masurii si doar 44% impotriva ei.

Ministrul german al finantelor Christian Lindner a declarat saptamana trecuta cu privire la ajutoarele de crestere a copilului ca acestea nu ar trebui sa ii descurajeze pe oameni din a munci.

„Principala noastra ingrijorare este de a mentine stimulentele pentru munca”, a dat asigurari el, adaugand ca unele dintre ajutoare vor fi conditionate de angajarea parintilor intrucat somajul in randul acestora este cel mai important factor care alimenteaza saracia in randul copiilor.

„Cel mai bun mod de a iesi din saracie este prin munca”, a mai spus acesta.

INSA a publicat rezultatele sondajului intr-o perioada in care economia Germaniei se zbate sa revina pe plus dupa ce a intrat in recesiune in primul trimestru al lui 2023.

Citeşte şi: Kim Jong Un a ajuns la Vladivostok cu trenul personal pentru întâlnirea cu Putin. Avertismentul SUA pentru dictatorul nord-coreean