Geronimo Brănescu, preşedintele ANSVSA: Avem 440 de focare în 7 judeţe

România se află în stare de alertă atât pe plan intern, cât şi la frontierele cu Moldova şi Ucraina, pentru a gestiona evoluţia epidemiologică a pestei porcine africane, dar şi pentru a preveni apariţia de noi focare, în condiţiile în care la ora actuală sunt în evoluţie 440 de focare în şapte judeţe, a declarat preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu.
Romania TV
26 iul. 2018, 16:01
Geronimo Brănescu, preşedintele ANSVSA: Avem 440 de focare în 7 judeţe

„Noi acţionăm cu toată forţa, cu toate structurile statului, avem sprijin din partea armatei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră. Veghem în continuare să nu apară noi focare. Avem expusă toată frontiera de nord şi de vest, deşi boala a penetrat prin extremităţi în nord-vest şi sud-est, avem frontieră cu Republica Moldova cu Ucraina. Suntem în permanentă stare de alertă atât pe plan intern pentru a gestiona evoluţia epidemiologică cât şi la frontiere, pentru a preveni apariţia de noi focare. Boala este cât se poate de agresivă, iar la noi a intrat mai târziu faţă de alte ţări de pe coridorul nordic”, a spus Geronimo Brănescu, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că în momentul de faţă sunt în diferite faze de evoluţie 440 de focare confirmate, din care 438 se află în gospodăriile populaţiei şi două în exploataţii comerciale din judeţul Tulcea, în prima exploataţie urmând să se finalizeze sacrificarea a 45.000 de porci.

„Din nefericire PPA a mai fost confirmată într-o nouă exploataţie din Tulcea, un depozitar cu 17.000 de capete porcine, la care au început deja procedurile de sacrificare. Sunt 7 judeţe afectate, respectiv Satu Mare, unde a debutat primul focar de pestă porcină africană, în care sunt 5 focare la gospodăriile populaţiei şi 8 cazuri la porci mistreţi. 440 de focare sunt la porcul domestic, iar la mistreţ sunt 16 cazuri pe teritoriul României. În Bihor sunt 17 focare în gospodării şi un caz la porc mistreţ, în Sălaj, un caz la mistreţ, în Tulcea 397 de focare la populaţie, două în exploataţii comerciale şi 6 cazuri la porci mistreţ, în Brăila 7 focare toate la gospodăriile populaţiei, în Constanţa – 7 focare şi în Ialomiţa – 5, tot la gospodării ale populaţiei. Este bine să precizez că, prin focar de pestă porcină africană se înţelege evoluţia bolii într-o exploataţie care numără unul sau mai mulţi porci, la care s-a confirmat infecţia cu virusul pestei porcine africane”, a explicat preşedintele ANSVSA.

În ceea ce priveşte pagubele înregistrate până în prezent din cauza PPA, şeful ANSVSA a spus că se vor cuantifica doar la finalul acţiunilor de ucidere, dezinfecţie şi dezinsecţie când se va cunoaşte suma totală, pentru că „ele au o dinamică continuă”.

Totodată, Brănescu a subliniat că a fost solicitată şi suplimentarea fondurilor europene alocate Programului de control, supraveghere şi eradicare a PPA, consecutiv extinderii aplicării acestuia, de la 8 judeţe iniţial, la întreg teritoriul României.

„Noi am făcut o solicitare către Comisia Europeană pentru suplimentarea fondurilor acordate deja României, prin programele cofinanţate, sume care urmează a fi utilizate pentru plata despăgubirilor proprietarilor de animale afectaţi de pestă porcină africană, în funcţie de contextul epidemiologic din România, pe care, la acest moment nu îl putem încă aproxima. Am obţinut de facto acest acord şi rămâne ca noi să comunicăm spre decont cifrele exacte rezultate în urma acţiunilor şi a despăgubirilor. Noi avem sume alocate în buget în acest sens, dar au fost depăşite, de aceea am făcut solicitările de rigoare către MFP şi CE”, a explicat şeful ANSVSA.

Potrivit sursei citate, despăgubirile pentru proprietarii de animale vor ţine cont de valoarea de piaţă.

„Prin Ordin al Prefectului au fost constituite comisii de evaluare în vederea acordării de despăgubiri proprietarilor afectaţi. Proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie, pentru animalele ucise, furaje, carnea şi produsele din carne. Sumele compensatorii sunt stabilite de către comisiile de evaluare. Despăgubirile se stabilesc în funcţie de valoarea de piaţă. Această evaluare a comisiei se cuantifică într-o valoare de înlocuire, în ideea în care proprietarul poate să îşi cumpere alt porc sau să regăsească valoarea în cazul în care dacă ar fi comercializat animalul. Valoarea de piaţă este practic preţul pe care l-ar fi putut obţine înainte de contaminare”, a mai spus Brănescu.

Nu în ultimul rând, şeful ANSVSA a menţionat că Guvernul sprijină toate acţiunile pe care le întreprinde autoritatea pentru gestionare bolii. „S-a introdus o nouă prevedere legislativă în HG 1214 care reglementează acordarea de despăgubiri pentru animale ucise, respectiv aceea că se despăgubesc şi animalele care nu au fost identificate. Tot pentru a preîntâmpina extinderea virusului pestei porcine africane, au fost adoptate prevederi legislative şi pentru controlul porcilor mistreţi din zonele în care există focare de pestă porcină africană. Mă refer la acordarea de stimulente financiare pentru vânători, gestionari ai fondului cinegetic, persoanelor implicate în managementul silvic, dar şi persoanelor fizice care notifică DSVSA judeţene existenţa unor cadavre de porci domestici sau a unor porci domestici care prezintă semne clinice de pestă porcină africană (HG 830)”, a afirmat Brănescu.

În ceea ce priveşte restricţiile pentru România din cauza PPA, şeful ANSVSA susţine că România are doua zone de restricţie, zona a treia, în est, din care fac parte judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi, supranumită şi zona roşie de protecţie, dar şi în partea de nord-vest, respectiv judeţele Satu Mare, Bihor şi Sălaj, în care sunt în evoluţie focare sau cazuri la mistreţi.

„Acestea sunt cele care generează restricţii punctuale. Mai există zona I care bordurează practic zonele de restricţie anterior menţionate. Aceste judeţe au restricţii majore, deci din zona a treia nu pleacă nimic spre comerţ intracomunitar, către celelalte state din UE”, a adăugat şeful ANSVSA.

Brănescu le transmite crescătorilor de animale să anunţe de urgenţă medicii veterinari pentru orice suspiciune de boală.

„Vreau să transmit un mesaj către toţi proprietarii de animale să ne anunţe, să notifice de urgenţă medicul veterinar cu privire la orice suspiciune de PPA. Elementul vital pentru gestiunea PPA îl reprezintă „early detection”, detecţia rapidă a acestor focare. În evoluţia oricărei boli grave, intervenţia rapidă este crucială, cu cât o descoperi mai repede şi intervii mai repede ai şanse de succes, cu cât o laşi să progreseze, ai probleme din ce în ce mai mari mari. Noi avem nevoie de tot suportul cetăţenesc, de reacţie cetăţenească pentru că este în interesul comun al tuturor românilor să avem o gestiune cât mai favorabilă a bolii”, a mai spus preşedintele Autorităţii.

Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării. În iunie, medicii veterinari au sacrificat 1.715 suine din gospodării private din mai multe localităţi din zona de Deltă a judeţului Tulcea şi au început eutanasierea a 44.580 de porcine dintr-o exploataţie comercială situată în apropierea municipiului Tulcea.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Călin Georgescu revine. Vestea cea mare dată chiar de George Simion
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Românii carte trebuie să facă marea schimbare. Vor avea noi buletine
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere. Șoferii trebuie să obțină un nou document. Taxa care se achită obligatoriu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală