Gerul, ninsorile şi viscolul lovesc Europa. Au fost emise avertizări pentru Franţa, Suedia, Polonia, Ungaria şi Ucraina

Ninsorile, viscolul şi gerul fac ravagii în Europa. În mai multe ţări sunt în vigoare avertizari cod galben sau portocaliu de ninsori şi vânt puternic. În aceste condiţii, MAE a emis avertizări de călătorie pentru Franţa, Suedia, Polonia, Irlanda, Ungaria şi Ucraina.

RomaniaTV.net
27 feb. 2018, 13:42

Cod portocaliu de ninsoare, cu afectarea transportului public, în SUEDIA

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Regatului Suediei că, în conformitate cu datele prezentate de Institutul Metereologic și Hidrologic local, începând cu ziua de 27 februarie 2018, pentru regiunile Stockholm, Kalmar, Östergotland și Södermanland s-a emis cod portocaliu de ninsoare, cu afectarea tuturor formelor de transport public. Zborurile programate pot avea întârzieri sau chiar suferi anulări. Circulația auto este îngreunată și prezintă condiții de risc. Există întârzieri în circulația feroviară destinată persoanelor.
Aeroporturile locale recomandă contactarea companiei de transport care asigură zborul, pentru procurarea unor informații actualizate.

Pe linie rutieră, Agenția de Transport recomandă ca în regiunile afectate, șoferii să nu efectueze călătorii decât dacă este absolut necesar și să respecte legislația cu privire la echiparea autovehiculelor pentru circulația în condiții de iarnă.
Se recomandă atenție sporită la informările autorităților suedeze pentru perioada următoare, deoarece prognoza se poate actualiza la un nivel de risc mai înalt.

Informații suplimentare privind tendința meteorologică pot fi obținute AICI.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm +468205674, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Regatul Suediei: +46736985463.

Cod portocaliu de vânt şi ninsori în Franţa

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească pe teritoriul Republicii Franceze că, în conformitate cu datele puse la dispoziție de autoritățile locale și de Météo France, în periaoda 27 februarie – 01 martie 2018 (dimineața), Departamentele – Alpes Maritimes (06), Var (83) și Bouches-du-Rhône (13) se află sub cod portocaliu de vânt puternic, ninsori, polei și temperaturi scăzute. Météo France a informat, de asemenea, că în această perioadă (27-28 februarie 2018) nivelul de poluare al aerului din aceste 3 departamente va depăși cu mult valorile admise.

Reamintim că, până la data de 31 martie 2018, este obligatorie echiparea de iarnă a autovehiculelor pe drumurile semnalizate în acest sens, indiferent de condițiile meteo.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, Consulatului General al României la Marsilia: +33491221741, Consulatului General al României la Strasbourg: +33369321938 și Consulatului General al României la Lyon: +33478607252 apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefoanele de permanență ale misiunii diplomatice a României în Republica Franceză: +33680713729, Consulatului General al României la Marsilia: +33610027164, Consulatului General al României la Strasbourg: +33627050022 și Consulatului General al României la Lyon: +33643627736.

Coduri galben si portocaliu de ninsoare și gheață în Irlanda

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Irlanda că Serviciul de Meteorologie local a emis coduri galben și portocaliu de ninsoare și gheață pentru regiunile Dublin, Carlow, Kildare, Laois, Louth, Wicklow and Meath. Stratul de zăpadă se va depune în straturi de până la 6-10 cm. Alerta este în vigoare în perioada 27 februarie 2018, ora 15:00 până la data de 01 Martie 2018. Pentru regiunile Kilkenny, Longford, Wexford, Offaly, Westmeath, Cork, Tipperary and Waterford, codurile întră în vigoare de marți, 27 februarie 2018, ora 18:00. Informații suplimentare pot fi accesate din pagina de Internet a Serviciului Național de Meteorologie irlandez la adresa web: http://www.met.ie/nationalwarnings/default.asp#

Aeroportul Dublin nu a emis avertizări cu privire la posibile perturbări ale zborurilor și se recomandă verificarea actualizărilor postate pe site-ul aeroportului, la adresa web: https://www.dublinairport.com/latest-news

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Dublin: +35316681150; +35316674318; +35316674325, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Irlanda: +353864684351.

Ninsori puternice şi drumuri închise în Polonia 

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica  Polonia că, în perioada 27 februarie – 3 martie 2018, majoritatea regiunilor ţării se vor confrunta cu temperaturi extrem de scăzute, până la –23 grade Celsius şi căderi masive de zăpadă, în special în zonele muntoase. Este posibil ca unele drumuri publice din regiunile de nord, centru, precum şi din zonele muntoase  să fie închise circulaţiei rutiere.

Reamintim că, până la data de 31 martie 2018, este obligatorie echiparea de iarnă a autovehiculelor pe drumurile semnalizate în acest sens, indiferent de condițiile meteo.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Varşovia: +48226983156 şi +48226222970, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Polonia: +48694486683.

Avertizari cod portocaliu şi cod galben de ninsori şi viscol în Ungaria  

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Ungaria că, în perioada 27 – 28 februarie 2018, au fost emise coduri de vreme nefavorabilă, astfel: în județele Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Bekes, Csongrad, Somogy, Jasz-Nagykun-Szolnok, Tolna, Veszprem, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Nograd Veszprem  – cod galben de ninsoare și zăpadă viscolită; în județul Vas – cod portocaliu de zăpadă viscolită; în județul Zala  – cod galben de ninsoare și cod portocaliu de zăpadă viscolită.

Este de așteptat ca vântul să înregistreze, la rafală, viteza de 45-55 km/h în partea de vest și sud-vest a Ungariei, viscolind zăpada.

Până la miezul nopții 27/28 februarie 2018, în partea de nord-vest și nord-est, stratul de zăpadă va măsura 3-5 cm, în timp ce în sud acesta va ajunge până la 7-10 cm în județele de frontieră.  Nu sunt drumuri publice închise din cauza condițiilor meteo.

Reamintim că, până la data de 31 martie 2018, este obligatorie echiparea de iarnă a autovehiculelor pe drumurile semnalizate în acest sens, indiferent de condițiile meteo.

Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Budapesta +3613847689, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefoanele de urgență ale misiunii diplomatice a României în Ungaria: +36305356912; Consulatului General al României la Szeged: +36306777980 și Consulatului General al României la Gyula: +36306357181.


Ucraina – situații meteorologice severe până la data de 01 martie 2018

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Ucraina că, în perioada 27 februarie – 1 martie 2018, autoritățile locale au prognozat situații meteorologice severe, cauzate de precipitații sub formă de ninsoare, însoțite de viscol, vânt puternic (15-20 m/s) și temperaturi scăzute, în partea centrală și de sud a Ucrainei, regiunile Kirovograd, Dnipropetrovsk, Poltava, Mykolaiv, Odessa, Herson, Zaporojie, Sumy și Donețk.

Circulația autovehiculelor va fi îngreunată ca urmare a depunerii unui strat considerabil de zăpadă și gheață pe carosabil. Este posibil ca circulația auto să fie restricționată sau temporar închisă pe anumite tronsoane de drumuri naționale.

În Marea Azov și în porturi se așteaptă rafale puternice de vânt cu viteze de 25-28 m/s, valuri de aproximativ 2 m, iar în jumătatea de vest a Mării Negre se așteaptă valuri de 3-4 m. 
Temperaturile minime se vor situa între -15° C și -22° C pe timpul nopții, iar pe alocuri minime cuprinse între -23° C și -27° C, în jumătatea de nord-vest a Ucrainei.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Kiev: +380445009932, +380445009934 și +380445009935, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefoanele de permanență ale Ambasadei României În Ucraina: +380936252717; Consulatului General al României la Cernăuți: +380932709260; Consulatului General al României la Odessa: +380955412788; Consulatului României la Solotvino: +380682140918.