Gerul şi viscolul au făcut ravagii în toată ţara. Joi noapte vor fi – 20 de grade

Temperaturile au coborât chiar şi până la -17 grade în noaptea de miercuri spre joi, iar drumurile din ţară s-au transformat din cauza viscolului în adevărate capcane pentru cei porniţi la drum. Gerul, viscolul şi căderile de zăpadă au făcut ravagii în toată ţară. Cea mai afectată a fost zona Moldovei. Zeci de oameni sunt şi acum blocaţi cu maşinile în nămeţi, în judeţul Botoşani. Pompierii au intervenit toată noaptea şi au reuşit să salveze în jur de 300 de persoane. În Suceava, autorităţile au trimis maşini pentru a-i lua pe bolnavii care au nevoie de dializă şi a-i duce la spital.

13 dec. 2012, 06:31
Gerul şi viscolul au făcut ravagii în toată ţara. Joi noapte vor fi – 20 de grade

Zeci de oameni au rămas blocaţi în trafic în Botoşani. 25 de elevi au fost adăpostiţi peste noapte în sediul Poliţiei de Frontieră din Româneşti. Alte zeci de persoane au rămas izolate pe drumul de legătură dintre Dorohoi şi nordul judeţului.

Gerul şi zăpada au creat probleme mari şi în Iaşi. Sute de oameni, printre care şi copii au ramas înzăpeziţi mai bine de 10 ore, în maşini, pe drumul judeţean 248 A din Iaşi. Oamenii şi-au abandonat maşinile şi au fost ajutaţi de militari. Din cauza drumului blocat, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Iaşi a apelat la şenilă pentru a putea ajunge la o gravida care urma să nască.

Nici Suceava nu a fost ocolită de coşmarul alb. Şi aici zeci de oameni au rămas blocaţi pe DJ 209 între Udreşti şi Fântânele, după ce un autobuz cu persoane a rămas înzăpezit în nămeţi.

„În spate e urgie, spre Ilişeşti, nu se vede om cu om”, a spus un domn.

În Vaslui, pe E 581, peste 60 de tiruri au rămas blocate în nămeţi. După mai bine de cinci ore traficul a fost fluidizat.

În Mehedinţi, pe drumul judeţean 607, Tâmna-Bâcleş, zeci de oameni au rămas mai bine de şase ore captivi în propriile maşini. Din cauza zăpezii şi a viscolului şi maşinile de deszăpezire au avut probleme.

„Stau aici de cinci ore, am femeia bolnavă de diabet în maşină, nu ştiu ce să îi mai fac. A luat-o râu”, a spus un domn rămas captiv în maşină.

În nordul judeţului Mehedinţi nu se mai poate ajunge pentru că pe drumul judeţean 670, Malovăţ-Baia de Aramă, drumarii nu au putut interveni din cauza viscolului.

CITEŞTE ŞI: Sute de cazuri de fracturi în spitalele din România

Cele mai grele situaţii au fost în Moldova. În Botoşani, absolut toate drumurile sunt închise. În judeţul Iaşi, 46 de drumuri au fost acoperite de nămeţi, iar în unele cazuri a fost nevoie de intervenţia militarilor.

Cursele aeriene, întârziate de temperaturile scăzute

Aeronavele trebuie curăţate de gheaţă înainte de decolare, iar operaţiunea provoacă întârzieri de câteva zeci de minute la unele curse care pleacă de pe Aeroportul Otopeni.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunţat miercuri, la Comandamentul de iarnă de la MAI, că temperaturile vor fi foarte scăzute joi noaptea şi vineri.

Directorul ANM a arătat că joi noaptea şi vineri vor fi temperaturi cuprinse între -15 şi -25 de grade Celsius şi că va fi dată o informare pentru temperaturi scăzute. El a arătat că avertismentele în acest sens vor viza scăderea presiunii la gaze şi alte aspecte ce interferează cu factorul meteorologic.

Meteorologii au emis miercuri o informare de ger şi vânt, valabilă în toată ţara de miercuri, ora 13.00 până sâmbătă, la ora 10.00.

Cele mai scăzute temperaturi se vor înregistra în cursul nopţii de joi spre vineri, în special în nord-estul, centrul şi sudul ţării, unde minimele vor coborî frecvent sub minus 15 grade, ajungând până în jurul valorii de minus 26 de grade în estul Transilvaniei.