Gestul DISPERAT al unui om al străzii, fost sportiv. Vezi ce face zilnic pentru o farfurie cu mâncare

Un fost sportiv în vârstă de 56 de ani, din judeţul Suceava, a ajuns pe drumuri. Din cauza situaţiei disperate în care se află, bărbatul și-a făcut un obicei din a suna la ambulanță, aproape zilnic, atunci când i se face foame și nu găsește altă sursă de mâncare decât cea de la spital. La Serviciul de Ambulanță Judeţean Suceava se înregistrează, zilnic, între 150 și 170 de solicitări telefonice, o parte dintre acestea nefiind reale.

03 iul. 2014, 14:06
Gestul DISPERAT al unui om al străzii, fost sportiv. Vezi ce face zilnic pentru o farfurie cu mâncare

Atunci când oamenii abuzează în mod nejustificat de ambulanțe, conducerea SAJ sesizează poliția pentru sancționarea „falşilor pacienți”. Potrivit reprezentanților Serviciului de Ambulanță Judeţean Suceava, în acest an s-au făcut sesizări față de șase persoane, dintre care trei au primit amenzi de 500 de lei.

Un astfel de exemplu este un fost sportiv în vârstă de 56 de ani care a ajuns pe drumuri. În disperare de cauză, bărbatul și-a făcut un obicei din a suna la ambulanță, aproape zilnic, atunci când i se face foame și nu găsește altă sursă de mâncare decât cea de la spital, scrie monitorulsv.ro.

Doctorul Adrian Tomșa, de la Serviciul de Ambulanță Rădăuți, a povestit că bărbatul are ca locație favorită zona centrală, unde între orele 12.00-14.00 se întinde pe jos, în stradă, și așteaptă ca trecătorii să se alerteze crezând că-i este rău și să cheme ambulanța.

„Se așază în mijlocul străzii și toată lumea crede că e victima unui accident rutier. Mimează chiar şi apneea. De obicei ajunge la spital la ora potrivită pentru prânz sau cină”, explică dr. Adrian Tomșa.

Când aud de locația în care ar trebui să se deplaseze, angajații de la Serviciul de Ambulanţă Rădăuți știu deja ce pacient îi așteaptă.

Pe lista pacienților „abonați” la Ambulanță se numără și o femeie de 40 de ani, din comuna Baia. Aceasta obișnuiește să spună că s-a tăiat sau că o doare ceva. Un alt client fidel al echipajelor de ambulanță este o bătrână de 82 de ani, din Fălticeni. Este hipertensivă, cu ateroscleroză cerebrală și se plânge mereu că o doare capul. Sună aproape zilnic. Ambulanța pleacă de fiecare dată la solicitare pentru că oricând există riscul ca femeia să aibă tensiunea mare din cauza bolii.

„Ea știe că e hipertensivă și că afecțiunea de care suferă îi poate provoca dureri de cap, așa că profită. Ne deplasăm la ea de fiecare dată pentru că nu se știe niciodată. Măcar în cazul ei apelul e oarecum justificat de vârstă și de boală. Problemele ei țin mai mult de afecțiunile degenerative pe care le are. I se face un tratament la domiciliu, dacă semnează că refuză transportul la spital”, spune dr. Mihaela Abălașei.

Potrivit Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), anul trecut, 10.892 de persoane din toată ţara au fost sancționate pentru apeluri false și abuzive la 112, cele mai multe sancțiuni fiind aplicate în Bucureşti şi în județele Teleorman şi Suceava.

Autoritățile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgență 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieți. Conform legii (OUG 34/2008), apelarea abuzivă a numărului unic de urgență 112 și alertarea falsă a agențiilor de intervenție constituie contravenție și se pedepsește cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.

Citeşte şi Un băcăuan a sunat de 115 ori la 112 în opt ore. Vezi ce problemă avea bărbatul