Gestul unui primar pentru a spori natalitatea în comună: „Vă rog să-i scrieţi berzei”

Gestul unui primar pentru a spori natalitatea în comună. Edilul a scris un mesaj consătenilor, pe reţelele de socializare, că a obținut o finanțare importantă pentru construcția unei creșe cu 40 de locuri. Astfel, localnicii sunt încurajați să-i scrie „berzei”.

14 sept. 2022, 14:00
Gestul unui primar pentru a spori natalitatea în comună: „Vă rog să-i scrieţi berzei”
Gestul unui primar pentru a spori natalitatea în comună

Gestul unui primar pentru a spori natalitatea în comună. „Dragi locuitori ai comunei Finiș, vă anunț că ni s-a aprobat construirea unei creșe noi, cu program prelungit. Ca să nu punem în pericol proiectul, vă rog pe toți care știu scrie, sa-i scrie berzei!”, este mesajul prin care îi încurajează primarul comunei Finiș pe cetățeni să contribuie la creșterea natalității.

Citeşte şi: Cum s-a schimbat faţa satului Viscri după ce a fost „adoptat” de Regele Charles al III-lea. Primarul din localitate: „Ne-a ajutat și cu canalizarea, conducta a fost plătită de Casa Regală”

Gestul unui primar pentru a spori natalitatea în comună

Am lucrat pe microbuz și-am observat că-s foarte, copiii, din an în an, îs tot mai puțini. Și-atuncea, într-o seară, cum s-anunț locuitorii cu noua investiție care ni s-o aprobat, am zis că hai să le scriu o mică povestioară. Această investiție, ca să funcționeze, trebe barza să vină anual. Să fie, la fiecare grupă, copilași”, a declarat Ioan Man, primarul Finiș, pentru Stirileprotv.ro.

Primul gospodar al comunei spune că mesajul său a fost conceput ca o glumă, dar ideea de bază e cât se poate de serioasă. Dacă se construiește o creșă, va fi nevoie și de copii.

Unii localnicii au primit îndemnul edilului cu zâmbetul pe buze: „Să se-nmulțească Finișul, sigur, să fie generația tânără. Că majoritatea sunt plecați. Satu să-nflorească, să nu fie un sat îmbătrânit”. „Bine ar fi să fie toate bune, și s-avem un viitor și pentru copii, ceva frumos”, mai spune un alt localnic.

Cu o creșă nu se face, totuși, primăvară, spun și profesor Adrian Hatos, sociolog:. „Repopularea satelor nu ar fi o soluție pe termen lung, decât dacă le găsim locuri de muncă tinerilor care se întorc în mediul rural. Pe de altă parte, este nevoie, într-adevăr, de servicii publice și de politici pentru mame și pentru familii cu copii”.

Primăria din Finiș a primit pentru noua creșă puțin peste două milioane de euro prin PNRR. Construcția va fi gata în cel mult doi ani, potrivit sursei menţionate mai sus.