Gheorghe Falcă: PSD a solicitat o discuţie despre anticipate, așa mi-au spus colegii. Ciolacu a respins ideea

UDMR şi AUR au vorbit, de asemenea, despre organizarea de alegeri anticipate în această toamnă şi comasarea altor tipuri de alegeri.

02 apr. 2023, 19:52
Gheorghe Falcă: PSD a solicitat o discuţie despre anticipate, așa mi-au spus colegii. Ciolacu a respins ideea

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, vicepreședinte național PNL pe Fonduri Europene și Dezvoltare Regională, a declarat duminică, la Antena 3, că a fost informat de colegii săi liberali privind o „solicitare” a PSD de a purta o discuție despre alegeri parlamentare anticipate.
Întrebat despre posibilitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate, Gheorghe Falcă a declarat:

„Nu a fost o abordare in biroul de conducere a partidului pe acest subiect, dar cand am venit la București mi s-a spus de catre parlamentari PNL ca a fost o solicitare din PSD pentru a purta o astfel de discutie. Eu va spun ce mi-au spus colegii. Oficial, ca decizie in PNL, este sa se indeplineasca schimbarea premierului in mai-iunie si rocada la ministere”.

Citește și: Alegeri prezidențiale 2024. Cine îl va urma pe Klaus Iohannis la Cotroceni. Primele pariuri oficiale

„Nu cred ca vom avea alegeri anticipate”, a adăugat europarlamentarul, Falcă fiind de părere că și dacă se rupe actuala coaliție „alternativa la guvernare va exista”.

Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, a afirmat, recent, că, dacă ar decide singur, ar opta pentru alegeri parlamentare anticipate, pentru că 2024 este un an de „stagnare” care ar putea să fie salvat dacă se formează încă din acest an o nouă majoritate stabilă la guvernare, conform Agerpres.

„Dacă eu aş fi cel care decide singur, eu aş face anticipate în acest an. Trebuie să fim de acord cu toţii, cei care formăm o majoritate, apoi trebuie să fie de acord şi preşedintele ţării, fiindcă fără el nu poţi să faci anticipate. Şi trebuie să explici în primul rând cetăţenilor. De ce aş face eu anticipate, dacă ar fi după mine? Anul 2024 este un an electoral. Se întâmplă foarte rar ca să avem toate alegerile într-un singur an – din mai, până în noiembrie. Asta înseamnă, cunoscând cât de cât ce înseamnă un an electoral, că administraţia centrală în primul rând se va aşeza, va aştepta să vedem ce se întâmplă”, a declarat Kelemen Hunor la TVR Info.

George Simion vrea alegeri parlamentare anticipate. Liderul AUR a anunțat și data la care să fie chemați românii la urne

Pe de altă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, la Europa FM, că nu împărtășește opinia liderului UDMR privind organizarea de alegeri parlamentare anticipate în acest an. „In conditiile actuale, eu nu vad premisele unor alegeri anticipate. Daca decizia unei coalitii este de a avea alegeri anticipate, cred ca in primul si in primul rand trebuie sa ne adresam romanilor daca ei sunt dispusi sa facem anticipate. Dar sa fortam niste anticipate pe o smecherie tipica oamenilor politici eu nu voi merge. Daca avem argumente pentru romani de ce sa facem anticipate, venim, argumentam, explicam romanilor si vom vedea daca sunt de acord sau nu cu acest exercitiu democratic”, a afirmat Ciolacu.