Poziţia PNL: „Săptămâna viitoare dăm Guvernul. Nu introducem noi taxe şi impozite, nu renunţăm la cota unică”

Prim-vicepreședintele PNL Gheorghe Flutur le-a spus liberalilor, marți seară, în ședința BEX, că învestirea noului Guvern va avea loc „săptămâna viitoare”, conform surselor politice.

16 nov. 2021, 20:03
Poziţia PNL: „Săptămâna viitoare dăm Guvernul. Nu introducem noi taxe şi impozite, nu renunţăm la cota unică”

UPDATE

: Liberalii reuniți, marți seară, în ședință BEX, au votat pentru ca premierul să fie numit, în viitorul Guvern, prin rotație, spun surse participante la ședință. Cu 4 abțineri, 2 voturi contra și restul pentru, PNL a decis să susțină sistemul doar dacă primul premier este de la liberali.

Nu s-a dat vot pe flexibilizarea mandatului echipei de negociere să discute cu PSD alt nume de premier în afara liderului partidului. Deci PNL va negocia cu PSD să fie Cîțu premier 18 luni, pe urmă să dea PSD premierul.

UPDATE: Pentru a debloca discuţiile cu cei de la PSD care nu sunt de acord cu propunerea Florin Cîţu premier, pentru că social-democraţii au dat jos Guvernul Cîţu prin moţiune de cenzură, liderul PNL Cluj Emil Boc, a propus ca echipa de negociere să primească un mandat de flexibilizare, astfel încât propunerea de premier să nu fie neapărat preşedintele partidului.

În cadrul ședinței BEx al PNL, Gheorghe Flutur le-a spus colegilor săi că programul de guvernare va avea amprenta PNL și a susţinut că s-a luptat ca să nu fie introduse taxe și impozite în programul de guvernare, conform acelorași surse.

Liberalii s-au întâlnit luni seară în ședință decisivă a BEx pentru a supune la vot doar conducerea rotativă a guvernului și decizia ca PNL să dea primul premier, susțin sursele politice consultate de G4Media.

Liderul PNL, Florin Cîțu, a spus că este de acord cu acest sistem, dar nu s-a pronunțat pe numele premierului și nici pe cine ar trebui să dea primul prim-ministrul. Ceilalți liberali care iau cuvântul spun că premierul trebuie să fie obligatoriu de la PNL.

Emil Boc a propus ca partidul să dea echipei de negociere un mandat flexibil privind premierul astfel încât să poată fi discutată și altă opțiune în afara liderului formațiunii.

Vicepreședintele PNL, Gheorghe Falcă, a declarat marți seară, la Antena 3, înainte de întâlnirea cu liderii PNL în cadrul Biroului Executiv că echipa de negociere este mandatată să formeze un guvern în jurul unui premier liberal.

Falcă a mai declarat că nu crede că Florin Cîțu ar fi votat de social-democrați și ar fi probleme și la aplicarea Constituției.

Gheorghe Falcă, PNL: „Dacă discutăm de rotaţie, înseamnă că îl punem pe preşedinte să dea un premier PSD”

”Echipa de negociere să ne prezinte situația. I-am mandatat să ne prezinte un guvern în jurul unui premier PNL, sper că au atins obiectivul. Când am vorbit despre negocierea cu PSD, nu cu USR, ideea era ca premierul să fie PNL. Nu-mi dau seama ce va decide partidul. Dacă facem o discuție prin rotație înseamnă că o să-l punem pe președintele României să dea un premier PSD și parlamentarii PNL să voteze un premier PSD și e cam repede după experiența guvernărilor Dăncilă și celelalte guvernări PSD din urmă cu câțiva ani.

Cel mai bine era ca partidele să-și facă majoritatea, să se gândească la guvernare, miniștri și președintele să numească un premier pentru 3 ani. Florin Cîțu nu cred că ar primi sprijinul din partea PSD și am avea probleme la aplicarea Constituției”,a declarat Gheorghe Falcă, marți seară, la Antena 3.

Citeşte şi: Lucian Bode susţine că PNL are două opţiuni pentru propunerea de premier: „Decizia în Consiliul Naţional a fost ca Florin Cîţu să fie propunerea, BPN a hotărât în unanimitate că Nicolae Ciucă”