Gheorghe Mărmureanu, anunţ după cutremurul din această noapte: „Există diferite teorii”

Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunţă, marţi, că un cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs în judeţul Buzău. Sismul s-a resimţit şi în unele zone din Bucureşti.

26 mai 2021, 09:43
Gheorghe Mărmureanu, anunţ după cutremurul din această noapte: „Există diferite teorii”

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), a vorbit în această dimineață despre cutremurul cu magnitudinea de 4,7 grade pe scara Richter, care s-a produs în noaptea de marți spre miercuri, în judeţul Buzău. Potrivit seismologului, activitatea deismică din zona Vrancea este „absolut normală”, fiind atent monitorizată. Mărmureanu susține, prin urmare, că nu se pune problema unui cutremur catastrofal în perioada următoare.

CUTREMUR puternic în România. S-a simţit şi la Bucureşti
„E absolut normală. Anul trecut, în ianuarie, a fost tot un cutremur de 4,7 la o adâncime tot de 130 de km-131 și efecte importante au avut către  la Galați, Chișnău și o parte din Muntenia. Vrancea e un sistem tectonic unde cutremurele de mare adâncime au loc în mod current. În momentul de față, Institutul are înregistrare seismică modernă, aș putea spune cred că cea mai modernă din Europa, și datele noastre confirmă altă observație că în ultimii 30 de ani s-au observat și s-au înregistrat cutremure foarte adânci. Între 160 de km și chiar 130 km. De fapt, acestea sunt adâncimile pentru cutremurele vrâncene, care se deosebesc de cutremurele din altă zonă. Un cutremur de adâncimea asta devine periculos când magnitudinea depășește 6. (…) Nu se pune problema unui cutremur catastrofal”, a afirmat Mărmureanu.

Seismologul a precizat și că nu există o legătură între cutremurul de acum câteva zile și cel de azi-noapte, precizând că zona specifică Vrancei de mare adâncime se comportă total altfel.

Cât despre o posibilă legătură între activitatea seismică mai intensă și fenomenele astronomice, cum ar fi cel al lunii sângerii, despre care s-a tot vorbit zilele astea, Gheorghe Mărmureanu a spus la Realitatea Tv: „Există diferite teorii. S-a făcut o statistică de peste 30 de ani din care nu a ieșit nimic”.

Vă reamintim că astăzi va avea loc singura eclipsă totală de lună din acest an, în același timp cu supranumita „lună sângerie”. Este momentul din an în care Luna este la cea mai mică distanță de Pământ.

”În ziua de 26.05.2021, la ora 00:30:37 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.5, la adâncimea de 140 km”, a transmis Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. 

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 73 km E de Brasov, 81 km NE de Ploiesti, 113 km S de Bacau, 117 km V de Braila, 118 km V de Galati, 131 km N de Bucuresti, 154 km NE de Pitesti, 188 km E de Sibiu, 194 km SV de Iasi, 196 km N de Ruse.

Gheorghe Mărmureanu, avertisment la 44 de ani de la cutremurul din 1977: La noi e periculos ce e peste 7 grade pe scara Richter