Gheorghe Mărmureanu despre cutremurul de 7.5: „Nu poate fi anticipat sau evitat, excerciţiul este binevenit”

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, a vorbit despre exercițiul pentru cutremur care s-a desfășurat în România.

13 oct. 2018, 14:20
Gheorghe Mărmureanu despre cutremurul de 7.5: „Nu poate fi anticipat sau evitat, excerciţiul este binevenit”

Gheorghe Mărmureanu a subliniat, la România TV, că este normală această simulare. Profesorul a precizat că un cutremur la o adâncime mare se produce și atât, nu poate fi anticipat sau evitat. Totodată, președintele onorific al INFP atrage atenția că sunt necesare exercițiile care se desfășoară având în vedere că nu e simplu de trăit un cutremur, chiar și cu pregătire, pentru că generează o adevărată nebunie. 

”Foarte multe povești se spun mai mult din necunoaștere. Cutremurele vrâncene nu știi când vor fi sau cât de mari vor fi. Eu am ajuns la concluzia că sunt întâmplări, se întâmplă lucruri asupra cărora nu avem niciun control. în istoria poporului român, avem o evidență a cutremurelor, ele nu au loc când gândim noi. Nu e simplu de trăit un cutremur, e o zăpăceală, o nebunie.” a spus Mărmureanu la România TV.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat, sâmbătă, că în cadrul exerciţiului Seism 2018 sunt estimate peste o mie de victime, între care patru sute de morţi, în urma cutremurului de 7,5 grade Celsius produs în Vrancea. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a transmis preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare pentru decretarea stării de urgenţă, aşteptându-se răspunsul de la Cotroceni.