Gheorghe Mărmureanu despre seismele din Galaţi şi Vrancea: „Sunt etaje complet diferite”

Gheorghe Mărmureanu, director onorific INFP, a explicat, la România TV, că nu există nicio legătură între cutremurele produse în judeţul Galaţi şi seismul de duminică produs în zona Vrancea.

06 oct. 2013, 19:19
Gheorghe Mărmureanu despre seismele din Galaţi şi Vrancea: „Sunt etaje complet diferite”

Întrebat de jurnaliştii România TV dacă există vreo legătură între seismele din judeţul Galaţi şi cutremurul produs în zona Vrancea, Gheorghe Mărmureanu a răspuns că nu este nicio legătură.

Nu, sunt etaje complet diferite. Vrancea lucrează până la 150 de kilometri, în Galaţi este cu totul şi cu totul altceva. Lucrurile sunt mult mai complicate acolo pentru că de ce au apărut aceste cutremure după marile inundaţii? Structura geologică de acolo este destul de fină, cristalinul este foarte la suprafaţă, sunt foarte multe fale în zonă. Acolo sunt cutremure la suprafaţă şi oamenii simt pe pielea lor ce se întâmplă„, a explicat specialistul.

Citeşte şi Ce trebuie să facă oamenii în caz de cutremur. Vezi ghidul de măsuri

În ceea ce priveşte cutremurul produs duminică dimineaţa în zona Vrancea, Mărmureanu a menţionat faptul că acest seism este „un cutremur absolut normal”. Mai mult, acesta a spus că seismele vrâncene sunt periculoase atunci când au magnitudinea de 7 sau peste 7 pe scara Richter.

Trebuie să înţelegem că trăim într-o ţară cu seismicitate ridicată. Din punctul meu de vedere este un cutremur absolut normal. Asemenea cutremure au mai fost şi vor mai fi. Magnitudinea de 5.5 este o normalitate şi nu cred că ar trebui să ne facem probleme. Adevărat că a fost simţit în Bucureşti puternic, mai ales în clădirile înalte. Părerea mea este că nu a fost 5.5, a fost puţin mai mult, poate chiar 6. Populaţia României trebuie să ştie că cutremurele vrâncene sunt extrem de periculoase când magnitudinea lor este peste 7 sau în jur de 7. Cu cât sunt mai adânci (cutremurele n.r.), cu atât energia se dispersează pe suprafaţă mai mare. Cutremurul bineînţeles că este şi într-un anumit context. Este vorba despre ce se întâmplă în judeţul Galaţi, în urma acelor inundaţii şi în urma sutelor de cutremure, 220 până la această oră, care au avut loc în satul Slobozia şi în satele vecine”, a declarat, la România TV, Gheorghe Mărmureanu.

VEZI şi IMAGINI EXCLUSIVE cu momentul CUTREMURULUI din Vrancea, surprinse pe camerele de supraveghere VIDEO

Gheorghe Mărmureanu a mai spus că românii nu au de ce să se teamă, deoarece nici nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal acum.

De un cutremur catastrofal nu se pune problema acum. Vrancea nu a avut timp să se încarce cu asemenea energie încât să producă un cutremur peste 7„, a precizat Mărmureanu.

Citeşte şi Expert seismolog: Cutremurele din Galaţi, provocate de REACTIVAREA UNEI FALII